Suomi-neito täytti 94 vuotta itsenäisyyspäivänä 6.12.2011. Suomi on joutunut kestämään monenlaiset vaikeudet näiden vuosikymmenten aikana. Suurin koettelemus Suomella oli talvi- ja jatkosodassa vuosina 1939-1944, jolloin Suomi oli vaarassa menettää itsenäisyytensä.
1.Itsenäisyytemme pelastajat
Itsenäisyyden pelastajat tulivat avuksi. Itsenäisyydestä on maksettu kallis hinta. Monet miehet kuolivat tai haavoittuivat sotarintamalla. Sotaveteraanit antoivat urhealla taistelullaan meille itsenäisen maan.
Erittäin suuri merkitys sodassa oli myös lotilla. Heitä oli lääkärien ja sairaanhoitajien apuna, muonitus-, toimisto- ja viestintätehtävissä sekä huolehtimassa ilmavalvonnasta.
Koko Suomi oli sodassa. Naiset, lapset ja nuoret pitivät yllä yhteiskunnan perusrakenteita. He kyntivät pellot, kylvivät viljan ja korjasivat sadon.
He elivät suuren pelon ja surun vallassa, kun moneen taloon tuli rintamalta viesti puolison, pojan tai veljen kuolemasta.
Kun siniristilippu kohosi salkoon itsenäisyyspäivänä, me muistimme ja kunnioitimme sotaveteraaneja, lottia ja kotimaassa sodan aikana työskennelleitä ihmisiä. Muistimme myös sodan jälkeisiä Suomen uudelleenrakentajia, erityisesti sotaleskiä ja sotaorpoja sekä sotainvalideja.
Suomi-neidon itsenäisyyden pelastumiseen vaikutti myös Kaikkivaltiaan näkymätön käsi. Olen kuullut sodan aikana eläneiden ihmisten kertovan, että Suomen kansa rukoili silloin paljon ja pyysi apua Jumalalta.
2. Onko Suomi menettänyt itsenäisyytensä?
Yksi suuri varjo on viime vuosina ollut itsenäisyyspäivän vietossa. Minulle on herännyt kysymys: Onko Suomi enää itsenäinen valtio? Minun mielestäni ei ole. Suomi oli kyllä itsenäinen vuosina 1917-1994, mutta sitten Suomen EU:hun liittyminen muutti tilanteen. Nyt Suomella on vain vähän omaa päätösvaltaa. Jopa kuntatasollakin EU:n direktiivit ja ohjeet vaikuttavat päätöksiin ja kunnan toimintaan.
EU:n kehitys kohti liittovaltiota on vähentänyt suuresti maamme itsenäisyyttä. Euroopan Unioni on jo melkein liittovaltio, mutta jotain vielä puuttuu. EU:ssa suunnitellaan yhteistä EU-maiden talouspolitiikkaa, yhteistä verotusta jne. Maataloudessa olemme jo liittovaltion tasolle ja täysin Brysselin tossun alla.
Erittäin suuri askel kohti liittovaltiota oli Suomen liittyminen EU:n rahaliittoon. Olemme kuluneen vuoden aikana nähneet sen, miten paljon euro sitoo meitä. Suomi on joutunut lainaamaan rahaa ja antamaan takauksia kriisissä oleville EU-maille. EU:hun menee meidän rahaa, jonka me tarvitsisimme oman maamme peruspalvelujen hoitamiseen ja maamme kehittämiseen.
Minun mielestäni itsenäissyyspäivänä juhlitaan nykyään Suomen menneen ajan itsenäisyyttä. Tänä päivänä monelle voi tulla mieleen ne ajat, jolloin Suomi eli itsenäisen valtion elämää ja jolloin Suomi teki omat päätöksensä ilman Brysseliä. Me juhlimme Suomen itsenäisyyden rippeitä.
On hyvä, että me juhlimme itsenäisyyttämme, vaikka se tuntuukin muodolliselta. Olemme saaneet itsenäisyytemme kautta elää Suomessa hyvinvointivaltion aikoja, joka näkyy vieläkin käytännön elämässä, mutta päätösvalta on Brysselissä.
Ketkä nyt pelastavat Suomen itsenäisyyden? Odotan ja toivon, että EU:n liittovaltion kehitys pysähtyisi Suomen osalta ja että Suomi saisi omaa päätösvaltaansa takaisin ja lähtisi kulkemaan kohti omaa itsenäisyyttään.
Kaija Räsänen
Kaupunginvaltuutettu (ps), teologian maisteri, fil.kand., opettaja
Kuopio