MIELIPITEET
Vapaan markkinatalouden ongelmat
Kaikista maailman rahavirroista ja -määrästä noin 40% ei enää kulje tuotannon kautta, vaan rahalla keinotellaan uutta rahaa. Tämä vallitseva tilanne on kohtalokas tie eri maiden talouksille. Ehkäpä tästä osittain johtuu nykyiset ongelmat koko maailmassa.
En ole koskaan ymmärtänyt myöskään tätä pörssikeinottelua, kun joka päivä ostetaan ja myydään osakkeita, jonkun on pakko hävitä tässä pelissä, eikä se tuo lisäarvoa yrityksiin. Kun vielä yritysten arvot lasketaan pörssiarvojen mukaan, joka on vain arvaus, eikä yhtiöiden taseisiin perustuva. Kun vielä tähän lisätään johdon optiot ja kädenpuristukset, niin ollaan tässäkin suhteessa tyhjän varassa.

Suuryritykset etsivät jatkuvasti köyhiä maita, joissa on ilmainen työvoima, eikä näissä ko. maissa ole mitään ympäristönormeja. Tällaisella toiminnalla yritykset sotkevat markkinat ja saattavat ne maat ongelmiin, jotka yrittävät toimia hyväksyttävien normien mukaan ja huolehtivat muutenkin kansalaistensa hyvinvoinnista. Vastuutonta toimintaa yrityksiltä suurien voittojen toivossa.

Sitten nämä amerikkalaiset luottoluokittajat, jotka palvelevat vain näitä ns. keinottelijoita. Näistä johtuen talouksien kaaos onkin valmis.

Näistä asioista maailman eri kansalaiset ovat alkaneet ymmärtää, mistä kaiken kaikkiaan on kysymys. Siksi on syntynyt kansannousuja eripuolilla maailmaa.

Kysynkin: Miksi ei aleta ymmärtämään sitä kiistatonta tosiasiaa, että rahalle ei saa antaa näin kohtuutonta valtaa? Raha pitäisi olla vain maksuväline, eikä vallanväline. Pikkuhiljaa ajaudumme tällä tiellä sellaiseen maailmanlaajuiseen kaaokseen, että seuraukset ovat arvaamattomia.

Mitä sitten pikkuinen Suomi voisi tehdä tässä myllerryksessä oman maansa hyväksi? Kaivosomaisuus ja sen teollisuus olisi pidettävä omassa omistuksessa ja hallinnassa. Sähkön ja lämmön tuotanto ja jakelu samoin, eikä pörssiyhtiöissä. Puhtaan veden saanti on huolehdittava yhteiskunnan toimesta ja yleensä asumiskustannukset tarkkaan yhteiskunnan seurantaan. Sosiaali- ja terveystoimesta pörssiyritykset ulos. Pien- ja keskisuurten yritysten aivan eritason arvostaminen ja tukeminen, mitä tällä hetkellä on. Tähän lisättynä tasaisempi tulonjakopolitiikka. Näin toimien emme olisi ulkona kansainvälisestä toiminnasta, mutta takaisimme oman yhteiskuntarauhamme  ja kansakunnan yhtenäisenä pysymisen.


Veijo Sykkö
Liperin Perussuomalaiset Ry:n puheenjohtaja


Julkaistu 23.01.2012 klo 07:46