MIELIPITEET
Kuntapäättäjillä on ongelmia
Viime vuosina erilaisten kuntayhtymien menot ovat olleet rajussa kasvussa. Kunnanvaltuutetut ovat ihmeissään. Mihin kuntien verotulot riittävät?
Itse olen joutunut toteamaan, etteivät tavalliset valtuutetut tiedä, miten tulisi toimia. Menoja olisi karsittava, mutta miten siinä voidaan onnistua. Kuntayhtymissä ja kunnallisissa osakeyhtiöissä yksittäisen riviedustajan valta on  vähäinen. Valtaa on siirretty hallinto- ja johtosäännöillä erilaisille toimikunnille ja työryhmille. Palkoista esimerkiksi usein päättää pieni palkkatoimikunta, jossa viranhaltijoiden lisäksi on mukana muutama johtava valtuutettu. Liukumia on käytetty. Esimerkiksi vuonna 2009 suurimmat palkankorotukset ovat olleet yli 1000 euroa kuukaudessa. Suurin osa työntekijöistä joutui tyytymään kymppeihin. Hupaisinta asiassa on se, että useasti nämä korotukset on julistettu salaisiksi.

Menoja karsittaessa on myös hallintoa kevennettävä. Kokemuksesta tiedän, että ehdotukseni byrokratiatalkoista ei ole juuri saanut kannatusta.

Minusta erikoista on se, että menojen karsinta on aloitettu karsimalla palveluita. On lakkautettu kouluja. Erikoissairaanhoidossa joudutaan hankalaan tilanteeseen, jos säästötoimet johtavat siihen, että terveyskeskuslääkärit joutuvat ratkaisemaan sen, kuka saa lähetteen keskussairaalaan, kun rahat ovat loppumassa.

Säästötalkoisiin tarvitaan tulevaisuudessa kaikki puolueet, koska velaksi ei voida loputtomiin elää. Säästöjä pitäisi löytyä muualta kuin peruspalveluista.


Asko Salo
Seinäjoki

Julkaistu 30.01.2012 klo 18:00