MIELIPITEET
Hallitus ryövää palvelut ja kansanvallan
Kuntauudistus ei jää ainoastaan rajojen siirtämiseksi vaan kuntalakia uudistetaan perusteellisesti. Lainsäädännöstä poistetaan kuntaliitoksia vaikeuttavia tekijöitä sekä supistetaan edustuksellisuutta merkittävästi, joka johtaa kansanvallan rapautumiseen.
Hallituksen linja on selvä. Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan kuntauudistus viedään läpi kuntien vastustuksesta huolimatta ja tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto. Hänen mukaan kuntauudistus johtaa pakkoliitoksiin ja Elinkeinoelämän Keskusliitto haluaa, että liitokset toteutetaan ripeästi ja sivuille vilkuilematta. Vielä eduskuntavaaleissa hyssyteltiin, että pakkokeinoihin ei ryhdytä. Kansalaisia höynäytettiin perusteellisesti ja höynäytetään lisää, kun yhä useammat kunnat alistetaan kaksikielisyyden piiriin.

Jouni Backmannin (sd.) mukaan isompi peruskunta lisää itsehallintoa ja demokratiaa. Ville Niinistön (vih.) mukaan kuntauudistus on demokratiauudistus; valta palautetaan kansalle. Tällaiset lausunnot palauttavat mieleen Irakin informaatioministeri Muhammad Saeed Al-Sahhafin legendaarisen propagandan Saddam Husseinin valtakauden loppuvaiheessa.

Varsinais-Suomesta poistuisi 23 kuntaa

Hallituksen kuntauudistuksessa karsitaan rankalla kädellä pienkuntien vaikutusmahdollisuuksia. Varsinais-Suomessa rakennettaisiin yhteensä 14 kunnan metropoli. Uudessa Suur-Turussa pienempien liitoskuntien olisi mahdotonta vastustaa palveluiden lakkauttamista tai pois siirtämistä, koska vaikutusvalta jäisi pieneksi. Saloon aiemmin liittyneet kunnat saivat jo esimakua, kun entisissä pienkunnissa lakkautettiin kertarysäyksellä alakouluja ja vanhainkoteja.

Kuntaliitoksilla lakkautettaisiin myös kaikki kaupungit maakunnasta ainakin eurooppalaisen standardin mukaan. Varsinais-Suomessa on Uudenmaan jälkeen korkein asukastiheys, mutta pinta-alaltaan monen valtion kokoisissa uusissa kunnissa asukastiheys ei enää täyttäisi kaupungin määritelmää.

Kuntauudistuksen ensisijainen tavoite on madaltaa palveluiden kustannuksia. Mitään konkreettisia lukuja tai menetelmiä ei kuitenkaan ole esitetty. Näyttääkin siltä, että kuntakartta on piirretty ensin ja sille on jälkikäteen etsitty perusteluja. Monisatasivuisesta perustelupläjäyksestä löytyy virheitä jopa asukasluvuissa, joten kauhean luotettavana dokumenttina sitä ei voi pitää.

Epämiellyttävä totuus hallituksen kuntauudistuksessa on, että säästöjä etsitään lähinnä leikkaamalla palveluiden laadusta, määrästä ja sijainnista; reuna-alueiden ihmiset kärsivät kaikkein eniten.

Kultarannan laukaukset

Miten vapaaehtoisesti Naantaliin liittyneet Merimasku, Rymättylä ja Velkua voisivat puolustaa palvelujaan päätösvallan siirtyessä Turkuun asti? Tälläkin hetkellä Velkua joutuu keskittämään äänensä saadakseen edustajansa Naantalin kaupunginvaltuustoon eikä sekään takaa tasapuolista kohtelua saariston asukkaille. Naantalissa kyteekin perussuomalaisjohtoinen kapina liitossuunnitelmia vastaan. Naantalin perussuomalaiset vaativat, että Naantalin liittämisestä Turkuun on järjestettävä neuvoa-antava kansanäänestys. Kansanäänestysaloitteen tekemiseen vaaditaan tuki viideltä prosentilta äänioikeutetuista ja tarvittavat allekirjoitukset on saatu lähes viikossa kokoon.

Kuntauudistusta aiotaan esitellä kunnan virkamiesjohdolle sekä kouralliselle luottamusmiehiä. Aikataulua katsomalla voidaan todeta, että kunnilla on keskimäärin neljä minuuttia aikaa ilmaista kantansa työryhmälle. Päätöstä kuntaliitoksesta ei voi jättää valtionhallinnon ja virkamiesjohdon käsiin vaan kuntalaisten ääni on saatava kuuluviin.

Raju vastustus jo alkuvaiheessa antaa varmasti painetta myös päättäjille miettiä ratkaisujaan uusiksi; Naantali ei taistelutta luovuta.

Pöö! Ei ole mitään pelättävää, sanoi Paavo Lipponen (sd.). Kuinka väärässä hän olikaan. Hallituksen politiikkaa saa pelätä jo enemmän kuin mörköä muumimaailmassa.


Vilhelm Junnila
Kirjoittaja on Naantalin perussuomalaisten puheenjohtaja ja kansanedustajan avustaja

Julkaistu 22.02.2012 klo 12:00