Koulussamme vieraili opintopäivillä nuori parikymppinen poika, joka ei peruskoulussa pysynyt yleisopetuksen mukana. Hän tarvitsi oppimiseensa tukea ja lähes kaikki hänen oppiaineensa olivat yksilöllistetty.
Hän ei lannistunut eikä antanut periksi. Hän ahkeroi entistä enemmän.
Hän pyrki ja pääsi ammattikouluun ja valmistui luokkansa priimuksena. Vierailijamme seisoi selkä suorana ja hänellä oli hyvin lämmin ja rento ote esiintyessään. Hän korosti hyvän käytöksen merkitystä työelämässä. Tänään hän jatkaa perheyritystään, jossa käy paljon tyytyväisiä asiakkaita. Tämä yritys vastaanottaa paljon harjoittelijoita ja ensimmäiseksi vierailijamme kertoi kiinnittävänsä huomiota seuraaviin asioihin: otetaanko hattu pois, sanotaanko päivää reilusti, käyttäydytäänkö asiallisesti ja tartutaanko töihin. Hän myös huomioi otetaanko luuta käteen mielellään vai odotellaanko kädet suorina, että joku muu siivoaisi.
Yrittäminen vaatii rohkeutta
Rohkeus ei ole pelon puutetta, vaan pelon hallintaa. Monta kertaa suuret innovaatiot lähtevät pienistä yhden tai kahden henkilön yrityksistä. Teknologiayhtiö Applen perustaja Steve Jobs aloitti itse kahden hengen yrityksestä vanhempiensa autotallissa. Pappani aloitti yrittäjänä 15-vuotiaana tekemällä ja myymällä suksia jo ennen sotia. Niillä hän elätti leskiäitiään ja kuutta sisarustaan. Myöhemmin hän perusti yrityksen Kokemäen Puusepät, jossa tehtiin kalusteita mm. pankkeihin ja apteekkeihin.
Pärjätäkseen suomalaisten tulisi enenevässä määrin ryhtyä yrittäjiksi.
Kirjoitukseni alussa oleva nuori poika on loistava esimerkki, mitä todellinen yrittäminen saa aikaan. On tärkeää kannustaa yrittäjyyteen jo koulussa ”luota itseesi - uskalla yrittää”. Keksijä ja liikemies Thomas Edison teroitti kuulussa lausahduksessaan luovan työn olevan 99% perspiraatiota eli hikeä, ja vain 1% inspiraatiota. Edisonilta kerran kysyttiin, miltä tuntui epäonnistua tuhansia kertoja hehkulamppua keksittäessä? Edison vastasi: “En ole epäonnistunut kertaakaan. Päinvastoin, olen täysin onnistuneesti eliminoinut 10 000 huonoa tapaa valmistaa hehkulamppuja.”
Päättäjiemme tulisi olla vähintään yhtä huolissaan kuin kansalaisten Suomen taloudesta.
Aikaisemmista virheistä on opittava. Ei siitä niin kauan aikaa ole, kun esimerkiksi Soneran rahat hävittiin UMTS- kaupoissa. Kun julkisessa taloudessa säästetään, kukaan asiasta päättävä ei poista omaa virkaansa. Sen sijaan, poliisit ja hälytyskeskuksen työntekijät joutuvat etsimään määrärahojen vähennysten vuoksi muita hommia.
Suomen kansantalous ei pelastu veroja korottamalla.
Suomi pelastuu yrittämällä. Työpaikkoja eivät luo poliitikot vaan yrittäjät. Uusia työpaikkoja luovat eniten 1-5 vuotta vanhat yritykset. Yrittäjien kannalta on tärkeää, että byrokratiaa on vähän ja se on yksinkertaista. Poliitikkojen pitäisi pitää huolta, että ahkeruus ja työnteko ovat kaikissa tilanteissa riittävän kannustavia. Myös yhden henkilön yrityksen työllistävä ja taloudellinen vaikutus on merkittävä. Mikro- ja pk-yrittäjät kannattelevat Suomen taloutta ja hyvinvointia. Rahaa ei tule toivomalla vaan töitä tekemällä.
Laura Huhtasaari