MIELIPITEET
Lama, säästöt ja voitot
Kataisen hallitus tuskailee ja kauhistelee kauppataseen kääntymistä negatiiviseksi. Kauppavaje on seurausta siitä, kun ostajamaissa on uupelo valuutasta. Euroopassa vain Saksa tuntuu olevan voimissaan. On vaikeaa lisätä vientiä, jos kohteena on vain yksi valtio.
Valtion kassasta puuttuvat miljardit ovat huvenneet ateenalaisten takuisiin, ja sinne tuntuu vielä miljardikaupalla uppoavan euroja. Toinen menopommi on odottamassa, kun valtava tuulimyllyohjelma on toteutunut. Siinä rakennusavustuksiin ja takuutariffin maksamiseen hupenee miljardi poikineen veromarkkoja.

Tähän on hallitus keksinyt lääkkeeksi säästöt. Lopetetaan sieltä, supistetaan täältä ja pannaan kunnat yhteen. Siitä sitten pitäisi saada miljardit valtion kassaan. Ei vaikuta kovin uskottavalta. Tuulimyllykorvauksille ei kai mitään voi, kun kaikki ovat rähmällään ns. ilmaston lämpenemisen edessä. Se kuulemma on pahimmillaan täällä pohjoisessa. Uusiutuvista energiamuodoista on paljon porinaa. Ne ovat ajallaan erinomaisia, mutta eivät toimi vielä lähimmän kymmenen vuoden aikana.

Ainut voitollisen energian tuottamisen muoto on vesivoima. Vesi on jatkuvasti kierrossa oleva aine, ja se ei koskaan lopu. Sen kierto ei tosin ole aivan tasainen kuin ei ole ilmasto muutenkaan. Mutta kaikki se mikä höyrystyy ilmaan, tulee aikanaan alas.

Vaalikampanjan aikana vihreänä tunnettu Pekka Haavisto oli sitä mieltä, että merkittäviä kaivoksia voi perustaa vaikka suojelualueelle. Mikä sitten estäisi purkamasta naturoita Kemihaaran alueelta, ja aloittamaan puhtaan energian tuotannon rakentamisen siellä? Alueelta lähtisi rakennusvaiheessa koko alueen lämmityksen verran turvetta ja haketta, ja sitten vesivoimaa. Altaiden saariin aikanaan rakennettaisiin tuulimyllyt, ja niiden tuottamalla sähköllä pumpattaisiin vettä takaisin altaisiin, kuten on muuallakin todettu.

Otetaan nyt vaikka laman hoidosta esimerkiksi Kekkosen aika. Silloin lama hoidettiin työllä. Sitä on myös nykyinen pressa Sauli Niinistä kuuluttanut vaalipuheissaan ja muulloinkin. Nyt on aika ottaa kiinni härkää sarvista, ja lopettaa lamasta ruikuttaminen.


Eelis Pulkkinen, FL

Julkaistu 01.03.2012 klo 07:00