MIELIPITEET
Vaje se on tämäkin
Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisellä lienee ollut ”pinnan” kestävyysvaje, kun viime vuosikymmenen lopun asuntokupla alkoi näyttää puhkeamisen merkkejä. Hän yritti myydä Helsingin keskustassa olevaa parin sadan neliön ökyasuntoaan, mutta ei saanut sitä kaupaksi haluamaansa kahden miljoonan euron hintaan.
Hätä ei kuitenkaan ollut tämän näköinen, olihan hän eläkeyhtiö Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen. Siis ei kun kilauttamaan kaverille – siis Sailaksen Harrille, joka oli vakuutusyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja. Ilmarisella ei näköjään ollut kestävyysvajetta, vaan ennemminkin vajetta siitä, mihin rahansa lykkäisi. Niinpä Ilmarinen osti Vehviläisen 270 neliön ”luukun” Helsingin keskustasta 1,8 miljoonalla eurolla.

Jotta Vehviläinen säästäisi muutosta aiheutuvat kulut, herrat päättivät, että Vehviläinen jääköön asuntoonsa asumaan; kyllä Finnair 6 800 euron kuukausivuokran maksaa, kunhan Vehviläinen muistaa maksaa 2 300 euron luontaisedustaan kontollensa saamansa verot. Taloussanomat arvioi 15.2., että tuo luontaisetu kasvattaa Vehviläisen verotaakkaa n. 1 200 €/kk, mikä on Taloussanomien mukaan käytännössä se summa, jonka Vehviläinen maksaa asumisestaan.

Helsingin keskustassa sijaitsevassa, tosi vanhassa talossa 4,5 euron hoitovastike per neliö on todella halpa. Tuo neliöhinta saadaan siitä, kun jaetaan 1 200 euroa 273 neliöllä. Ilmeisesti talossa on putki- ynnä muut remontit tehty...

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautalalla (vihreät) ei myöskään tuntunut olevan mitään vajetta ilmoittaa, että Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen asuntokauppa eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa oli hyvän hallintotavan ja lakien mukainen.

Mutta pääministeri Kataisella ja valtiovarainministeri Urpilaisella on vaje! Se on se Suomen Hyvinvointivaltiota uhkaava kestävyysvaje, minkä vuoksi eläkeikää pitää nostaa ja lääkkeiden ja lääkärin palkkioiden kela-korvauksia leikata.

Eläkeikää pitää nostaa, kun on se kestävyysvaje – eläkeyhtiöiltä loppuu rahat, kun (jo nyt suurimmaksi osaksi eläkkeelle jääneet) suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle.

Minusta alkaa tuntua, että joku vaje tässä Suomen maassa on, mutta se ei suinkaan ole eläkeyhtiöiden rahavaje. Tuolla Vehviläisen 6 800 euron kuukausivuokralla maksaisi reippaasti muutaman, tämän ”hyvinvointivaltion” yhteiseen kekoon kortensa kantaneen ihmisen eläkkeet.

Vaje, mikä vaje, mutta näin meitä höynäytetään.


Anneli Manninen
piirisihteeri, kaupunginvaltuutettu
Seinäjoki

Julkaistu 09.03.2012 klo 07:00