MIELIPITEET
Missä eläinrääkkäyksen raja?
Lehdissä on toistuvasti uutisia julkitulleista eläinrääkkäyksistä. Näissä perinteisissä tapauksissa poliisi aloittaa tutkinnan välittömästi ja syyllistyneet joutuvat käräjille.
Viime aikoina on ollut alueemme lehdissä uutisia Maa- ja metsätalousministeriön alaisen RKTL:n (peto-tutkimuksen nimissä) suorittamista susien pannoituksista. Tätä pannoitusta RKTL (Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos) on suorittanut jo vuosien ajan.

Viime viikkojen pannoitukset ovat olleet sikäli poikkeuksellisia, että susien jahtaamiset ja nukutuspiikkien ampumiset ovat tapahtuneet helikopterista käsin. Siis susilaumat etsitään helikopterilla, jonka jälkeen operaatio alkaa.

Voin kuvitella millaiseen paniikkiin metsän eläin joutuu, kun lauman yläpuolelle ilmestyy pahaa meteliä ja muutakin epämiellyttävää tekevä härveli. Jos riittävää suojapaikkaa ei lähistöltä löydy, susi-rukka on härvelin ja sen sisällä olevien ihmisten armoilla. Helikopterista käsin valittuun suteen ammutaan nukutuspiikki, jonka jälkeen hukka saa mukaansa satelliittiseurantaan tarvittavat laitteet.

Jos tavalliset kansalaiset harjoittaisivat tällaista toimintaa, uskon, että poliisi puuttuisi alta aikayksikön asiaan. Suoritettaisiin rikostutkinta ja esitutkinta-aineisto luovutettaisiin syyttäjälle syyteharkintaan. Olen valmis väittämään, että tuomioita tulisi. Nyt, kun kyseistä toimintaa harjoitetaan tutkimuksen nimissä ja ministeriön ja ministerin määräyksestä, ei asiassa ole mitään moitittavaa.

RKTL:n ilmoituksen mukaan ”petotutkimukseen” on käytetty viime vuonna rahaa 11,8 miljoonaa euroa. On käsittämätöntä, että tällaiseen rahaa löytyy mutta ei löytynyt kolmea (3) miljoonaa Heinolan reuma-sairaalan jatkon turvaamiseen.

Tässä kirjoituksessani en ole kertonut läheskään kaikkea sitä, mitä minun tietooni tästä toiminnasta on tullut. Tämä kirjoitukseni ei myöskään tarkoita sitä, että linjani peto-asioissa olisi muuttunut. Olen edelleen sitä mieltä, että suurpetoja on Suomessa aivan liikaa ja kantoja on säänneltävä ihmisten toimin ja järkevästi. Minä en vain voi hyväksyä eläinrääkkäystä, tapahtuupa sitä missä tahansa ja kenen toimesta tahansa.


Pentti Kettunen
kansanedustaja, Perussuomalaiset
Kajaani


Julkaistu 19.03.2012 klo 07:00