MIELIPITEET
Budjettiriihi savuaa
Hallitus hioo kirvestä aloittaakseen leikkaukset, säästöt ja alvailut. Leikkaus on kovaa hommaa, vaikka se olisi juustohöyläystä. Säästämistä olisi voinut harrastaa karsimalla Etelä-Eurooppaan meneviä miljardeja. Ne ovat nyt menneet, joten niiden perään on turha haikailla.

Alv:n korotus koskee kipeästi kaikkia, ja varmasti lisää työttömyyttä palvelualoilla. Talouden mutkia oikoessa saattaa savuta päättäjän pää.

Leikattakoon ensimmäisenä takuutariffit ja rakennustuet uusilta tuulivoimaloilta. Niissä ovelat sijoittajat ovat ryöstämässä suomalaisten veromarkkoja meidän hallituksemme kehotuksesta. Toinen järjetön homma on hiilidioksidin hinta. Se on laskettu valtioittain asukasta kohti. Siten Kiina pääsee vähillä sakoilla, vaikka on pilannut ilman ainakin omalta alueeltaan. Koko hiilidioksidihomma on erinomainen keino siirtää tuotantoa Aasiaan, Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Lienee hyväksi sekin, että kehitysmaiden taloutta kohennetaan. Menetelmän pitäisi kuitenkin olla läpinäkyvämpi.

Presidentti Sauli Niinistö kuulutti työntekoa kansalaisten toimintaperiaatteeksi. Siinäpä on oikea ajatus. Sijoittakoon valtio tuottoisiin kohteisiin. Mikä sitten estäisi purkamasta Naturoita Kemihaaran alueelta, ja aloittamalla puhtaan energian tuotannon rakentamisen siellä? Alueelta lähtisi rakennusvaiheessa koko alueen lämmityksen verran turvetta ja haketta, ja sitten vesivoimaa.

Siinä olisi sellainen piristysruiske Koillis-Lapille, että vaikutusta olisi vuosikymmeniksi. Aikanaan tulee päätös Soklin kabonatiitin ja sen ympäristön harvinaisten maametallien louhinnasta. Niihin tarvitaan energiaa ja energian siirtolinjoja. Tulevat operaatiot eivät pelaa aggregaattivoimalla.

Tuntuu omituiselta, että hallituksella on vain surkeita eväitä. Aikoinaan kokoomus oli yritteliäisyyttä ja innovaatiota tukeva puolue. Löytyykö sitä henkeä vielä. Vai onko niin, että poliittisen pelin nimissä hallitukseen otetut vihreät ovat kantona kaskessa?


Eelis Pulkkinen

Julkaistu 21.03.2012 klo 07:00