MIELIPITEET
Kuntauudistus ja EU:n vakuudet
Arviointi- ja lausuntokierroksella oleva kuntauudistusesitys on samanhenkinen kuin EU:n vakuudetkin. Rahoituslähde on kuitenkin erilainen itsenäisissä valtioissa ja EU:ssa.

Toiset kunnat ovat käyttäneet rahojaan löysin kriteerein, kun valtion talous ei ole vaatinut seurantaa tukien kohtalolle ja kuntaliitto on löysästi jakanut rahoja. Nyt tulisi hengissä säilyneiden kuntien maakunnissa ottaa kantaakseen kriisikuntien velat.

Samoin on Euroopassa. Kun Kreikka on tuhlannut rahansa ja ei ole huolehtinut taloutensa seurannasta, tulisi suomalaisten kustantaa heidän koulutuksensa, sairaanhoitonsa ja armeijansa.

Valtiontaloudessa valtion asukkaat maksavat veroja, jotta kaikki kansalaiset saisivat peruspalvelunsa. Jos kuntaliitoksiin lähdetään, tulee valtion ensin huolehtia siitä, että liittyvät kunnat ovat taloudellisesti tasa-arvoisessa asemassa, ettei taloutensa hyvin hoitaneet kunnat joudu maksumiehiksi. Liitosten tulee olla vapaaehtoisia ja tällä talouden tasaamisella liitoshalukkuutta voitaisiin lisätä.

Kun taas Euroopan Unionin itsenäiset jäsenvaltiot eivät maksa veroa (ainakaan vielä) EU:lle. Jäsenmaksuilla on tarkoitus pyörittää parlamentin ja komission toimintaa sekä niiden ohjelmia. Jäsenmaksuilla ei ole tarkoitus palauttaa jäsenmaksutuottoa eri puolille Eurooppaa, vaikka eri ohjelmissa onkin varattu enemmän rahaa erityisalueille. Laina- ja vakuusrahat otetaan itsenäisten valtioiden kansantalouksista.

Jospa nämä laina- ja vakuusrahat edes menisivät Kreikalle, mutta rahat menevät pankkien tukemiseen, kun ne ovat ottaneet lainaa Saksan ja Ranskan pankeilta. Maksamamme tuki siirtyy pankkitueksi ja näin ollen rikkaiden rahoittajien tulojen varmistamiseen.

Euroopan Keskuspankkikin (EKP) on ilmoitellut alkavista ongelmista oman rahoituksensa suhteen. Vaikeaa on, jos kukaan ei voi maksaa velkojaan takaisin. EKP toivoisi varmasti, että Suomi ja muut kolmen tähden maat ottaisivat velkaa siltä, jotta se saisi jostain edes korkotuloja.

Mieluummin tukisin suoraan köyhiä kreikkalaisia kuin eurooppalaisia pankkiireja. Kyllä Zorbas saa aina aikaan lämpimän läikähdyksen rinnassani.


Vaili Jämsä-Uusitalo
Oulu

Julkaistu 22.04.2012 klo 07:00