MIELIPITEET
Järjen valtakausi on päättymässä globaaliin järjettömyyteen
Viisivuotias tyttäreni seisoi jalat hieman harallaan ja kädet lanteilla. Määrätietoisesti sormeaan heristäen hän sanoi minulle: ”Jos olet syönyt ne kaikki suklaat, jotka olivat tuossa pöydällä, olet pahassa liemessä”. Tyttäreni oli saanut suklaata isältään ja hänen oikeudentuntonsa sanoi, että ne olivat hänen omiaan. Suklaat löytyivät pöydältä sanomalehden alta.

Oikeudentunto

Presidentti Niinistö virkaan astuessaan puhui oikeudentunnosta. Oikeudentunnolla tarkoitetaan yksilön käsitystä siitä, mikä on moraalisesti oikein. On tärkeää pohtia mikä on oikeudenmukaista, kohtuullista ja mihin meillä on varaa. Kohtuuden loppu on ahneuden alku. Moraalikato vaanii aina, kun toteutuneet riskit jaetaan yhteisesti ja voitot pysyvät yksityisinä. Kysymys ei ole pelkästä talouden haaverista vaan kulttuurin haaksirikosta.

Korotusta jäsenmaksuihin

EU aloitti tämän vuoden viisi miljardia euroa pakkasella. Perussopimuksen mukaan unionilla ei saa olla budjettivajetta. EU-parlamentin budjettivaliokunnassa istuva suomalaisparlamentaarikko Carl Haglund pitää viittä miljardia vain jäävuoren huippuna. Maksamattomia sitoumuksia on vielä 200 miljardin edestä, joten EU:n on käytävä jäsenmaidensa kukkaroilla. Edessä on lisäbudjetti ja komissio aikoo esittää myös selvää korotusta jäsenmaksuihin ensi vuodelle.

Taloussanomat ja Jan Hurri tylyttävät

Hallitus vahvistaa, että Suomen ERVV:n takausvastuiden määrä korkoineen kasvaa yli 30 miljardiin euroon. Raimo Sailas myöntää, että takuiden langetessa Suomi ei pysty niitä maksamaan. Silti hallituspuolueiden poliitikoilla ovat jo kynät valmiina allekirjoittamaan lisää kriisivastuita. Taloussanomat ja Jan Hurri tylyttävät, että Kreikan piti saada huojennusta velkoihinsa, pankkien piti jakaa taakkaa ja kriisin piti talttua. Mutta mitä tapahtuu? Kreikan velka on tukipakettien aikana huomattavasti kasvanut eikä suinkaan supistunut ja kriisi vain pahenee. Kriisitoimet ovat kuin silmänkääntötemppu, jossa huijataan kaikkia ja varsinkin Suomea. Analyysiyhtiö Capital Economics arvioi, että Kreikan kolmas tukipaketti on odotettavissa nopeimmillaan ensi kesänä ja viimeistään kolmen vuoden kuluttua. Perussuomalaisten vaatima omat rahat omaan maahan ei ole mahdoton pyyntö.

Tämä päättyy aikanaan

Tämä päättyy aikanaan, kunhan velkaisten euromaiden kautta suoritettu varainsiirto kansalaisilta pankeille on saatu suoritettua loppuun. Kun pöly laskeutuu, huomaamme että raha ja valtasuhteet ovat muuttuneet pysyvästi ja keskittyneet maailmassa yhä pienemmälle osalle. Pappi Kai Sadinmaa sanoi radion aamuhartaudessa, että Eurooppa ja länsimainen sivilisaatio, valistuksen perillinen, on uppoamassa kuin italialainen loistoristeilijä. Hyvinvointipaattiin ei pääse kohta kuin harvat ja valitut, vip-kortilla. Järjen valtakausi on päättymässä globaaliin järjettömyyteen. Vaikka Eurolaivan pohja on riekaleina, poliitikot rauhoittelevat meitä kansalaisia: "Ei ole mitään hätää, pysykää rauhallisina. Ottakaa olut ja katselkaa Uutisvuotoa."

Ahneutta on, kun mikään ei riitä

Boston Consulting Groupin varallisuusselvityksestä ilmenee, että rikkain prosentti omistaa 40 prosenttia maailman varallisuudesta. Tämä epäsuhta pahenee jatkuvasti. Ahneutta on, kun mikään ei riitä. John F. Hylan, New Yorkin pormestari sanoi vuonna 1922: ”Todellinen uhka tasavallallemme on näkymätön hallitus. Sen johdossa on pieni joukko pankkiiriliikkeitä. Tämä pieni voimakkaiden kansainvälisten pankkiirien klikki käytännössä pyörittää hallintoamme omien itsekkäiden päämääriensä hyväksi.”


Laura Huhtasaari

Julkaistu 30.04.2012 klo 07:00