MIELIPITEET
Kansanedustaja Arja Juvonen: Vanhuspalvelulaki pitää iäkkäitä pilkkanaan
Torstaina 19.4. julkaistu vanhuspalvelulain uusi luonnos jättää sisällöstään pois sen tärkeimmän, hoitajamitoituksen. Ilman riittävää hoitohenkilökuntaa ja lain painavaa velvoitetta siihen emme kykene saavuttamaan hyvää vanhustenhoidon tilaa Suomessa.

Ikäihmisten palvelujen laatusuosituksessa suosituksen tasolla olevat hoitajamitoitukset jäävät näin siis edelleenkin suositusten tasolle. Tällä ei todellisuudessa ole mitään merkitystä vanhustenhoidon laadun parantamisessa. Suosituksia ei tarvitse noudattaa, eikä niitä näin ollen myöskään noudateta.

Vanhuslakiin ollaan sisällyttämässä asetusvelvoite hoitajamitoituksesta, joka lauseena kuulostaa hienolta, mutta on käytännössä riittämätön ja vähäpätöinen toimi. Asetus on vain suuntaa antava, eikä se velvoita mihinkään.

Pitkän työuran suomalaisessa vanhustenhoidossa tehneenä paheksun suuresti vanhuslakiluonnokseen jäävää epäkohtaa hoitajamitoituksen puuttumisen myötä.
Tällä toimellaan hallitus ja peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson antavat selvän signaalin koko Suomen kansalle siitä, kuinka kauniiden puheiden jälkeen jälleen kerran iäkkäitä ihmisiä, heidän omaisiaan sekä hoitajiaan pidetään pilkkanaan.


Julkaistu 04.05.2012 klo 12:01