MIELIPITEET
Kultapossukerho ajaa omaa etuaan
Vuorineuvosten ja toimitusjohtajien, siis isojen yritysten johdon, on otettava vastuuta Suomen tulevaisuudesta. On järkyttävää, kuinka talouseliitti lähtee siitä, että heillä on koko ajan oikeus kasvattaa omia etuisuuksiaan. Se onnistuu siksi, että samat henkilöt istuvat ristiin useiden yrityksien hallituksissa ja yrityksien sisälle on pesiytynyt hyvä veli -järjestelmä.
Toteutuuko yhdessäkään valtion omistamissa yhtiöissä omistajavastuu ja kontrolli edes kohtuullisesti? Fortum, Finnair, VR ja niin edelleen.

Johtoporsaat lähtevät itse eläkkeelle jo 60 vuoden iässä, mutta samalla he vaativat yleisen eläkeiän nostoa 68 vuoteen. Samaan aikaan moni 40-vuotias työikäinen voi vain haaveilla vakituisesta työpaikasta.

Johtoporsaat vaativat, että nuorten jo nyt matalaa palkkaa alennettaisiin entisestään. Samalla johtajien palkkoja, palkkioita ja muita etuisuuksia vain kasvatetaan.

Pienituloisiin kohdistuvia veroja nostetaan huimasti samaan aikaan, kun johtoporsaat nostavat itselleen yhä suurempia palkkioita. On päivänselvää, että kaikkien on kannettava vastuunsa, myös vauraiden yritysten ja hyvätuloisten.

Milloin tulee moraalinen raja vastaan?


Juhani Keinänen
kaupunginvaltuutettu Torniosta

Julkaistu 14.05.2012 klo 07:00