MIELIPITEET
Ajokortti vaaditaan - työhön kuuluu henkilön kuljettamista
Sosiaali- ja terveysalan työntekijöiltä toivotaan tai edellytetään usein ajokorttia ja asiakkaan tai työntekijän auton käyttöä osana työnkuvaa. Toisinaan työntekijä saattaa käyttää itsenäisesti autoaan kuljetukseen, koska se on helpompaa kuin joukkoliikenteen käyttö tai edullisempaa kuin taksinkäyttö. Asian juridisesta puolesta, oikeudesta henkilöiden kuljettamiseen, eivät tiedä työvoimavirkailijat, asiakkaat, vähiten työnhakijat ja -tekijät.

Alla olevien esimerkkien kaltaisia työpaikkailmoituksia on paljon: ”Pyörätuolilla liikkuvalle nuorelle haetaan henkilökohtaista avustajaa. Edellytetään ajokorttia.”
”Nainen etsii avustajaa. Työhön kuuluu kuljetuksia avustettavan
autolla, ajokortti on välttämätön.”
”Haemme sosiaali- ja terveysalan tutkinnon omaavia työntekijöitä. Ajokortti ja auto pakollinen.”
  Mm. monet opiskelijat ja ulkomaalaiset tekevät henkilökohtaisen avustajan töitä, koska työhön pääsemisen kynnys on matalampi kuin organisaatioiden palvelukseen. Työhallinnon pitäisikin selvittää onko kuljettajana toimiminen edes laillista pelkän ajokortin turvin. Kuuluvatko työntekijä ja työntekijän tai -antajan ajoneuvo automaattisesti jonkun ja kenen jonkun, vaikkapa kunnan sosiaalitoimen vakuutuksen piiriin tapaturman varalta.
  Asian ympärillä on monia selvittämättömiä kysymyksiä, jotka vaatisivat asiantuntijoiden selvityksiä, pohtimista ja vastauksia. Työ- ja elinkeinotoimisto on työmarkkinoiden asiantuntija, jonka tärkein tehtävä on työn välittäminen. Vähintään yhtä tärkeää on kuitenkin huolehtia, että välitetään siitä, mitä välitetään.

Mikki Nieminen
Nummi-Pusula

Julkaistu 11.05.2009 klo 06:00