MIELIPITEET
Lapsityövoimaa Suomessakin
Suomi on edelläkävijä ja menestynyt hyvin monilla aloilla, kuten koulutuksessa, teknologiassa, koneteollisuudessa, metsäteollisuudessa sekä on ollut viime vuosina myös kärkipäässä kansantulossa ja vaihtotaseen ylijäämässä.

Miksi ei hyvinä vuosina maksettu valtion velkaa enemmän pois, jotta vanha velka ei olisi enää painolastina. Nyt on kuitenkin myllerrys menossa monilla alueilla.
  EY:n tuomioistuin on antanut Suomelle monia huomautuksia ja tuomioita mm. liian hitaista oikeudenkäynneistä. Viimeksi annettu EY:n tuomio koski taannehtivasti käytettyjen tuontiautojen arvonlisäveron perimistä kolmen viime vuoden ajalta. Verot joudutaan palauttamaan yksityisille autontuojille takaisin. Myös aikaisempien vuosien tuontiautoista tullaan valittamaan. Käytettyjen autojen tuonnista on saatu nyt jo viisi tuomiota EU:n aikana.
  On kumma, kun Suomessa ei saa oikeutta kaikissa asioissa, vaan sitä joudutaan hakemaan "kaukaiselta" EU:lta. Itsenäisyys on menetetty monissa asioissa. Presidentti Halonen totesikin maaliskuisessa kolmen presidentin keskustelussa, että EU on uutta sisäpolitiikkaa.
  Myös tasa-arvolla ja ihmisoikeuksilla sekä etenkin lapsityövoiman käytön estämisellä rehvastellaan Suomessa. Tiedostetuissa lapsityövoiman tapauksissa suositellaan boikottia valmistajan hyödykkeille.
Kuriositeettina totean, että Suomessakin käytetään lapsityövoimaa televisio-ohjelmissa, kuten esimerkiksi pieniä tyttöjä ja poikia haastattelemassa julkkiksia lauantai-illan Huumassa. Väheksymättä lasten osuutta ohjelmissa, tuottajat saavat siitä oman hyödyn ja me katsojat maksamme hyödykkeestä lupamaksuissa ja energian hinnassa.
  Viihdeohjelmia katsoo viikonloppuisin satoja tuhansia ihmisiä, joten säännöllinen lasten käyttö ohjelmissa ei ole enää harrastus. Ohjelman valmistuksessa kuluu aikaa ja rahaa, joten on pakko kysyä onko lapsille asetettu liian suuri taakka kannettavaksi? Seuraukset voivat olla negatiivisia. Lapsille on tarjolla omissa ympyröissä kulttuuriharrastuksia, jotka lienevät terveellisempiä murrosikäisten lasten kehitykselle. Mieluummin katsoisin jonkun "showreportterin", kuten Krisse Salmisen tekemiä haastatteluita.
  Lapsityövoimaa käytettiin Suomessa vielä 1940-50 luvulla, mutta se aiheutti jo silloin pahennusta. Lapset joutuivat töihin usein perheen elannon takia. Työnantajat ottivat alaikäisiä palvelukseen kustannussyistä. Lapset olivat ahkeria ja palkkaa maksettiin vähemmän kuin aikuisille, josta myös allekirjoittaneella on kokemuksia.

Jouko Kivelä
Ruukki

Julkaistu 22.06.2009 klo 08:00