MIELIPITEET
Ruuan arvonlisäverolaki susi jo syntyessään
Nykyisen arvonlisäverolain mukaan ravintolassa syödyn aterian arvonlisävero on 22 prosenttia ja ravintolasta ulosmyydyn 17 prosenttia.

  Näin ollen, jos asiakas ei jaksakaan syödä koko pitsaa ja haluaa loput mukaansa, hänelle tulisi palauttaa ulosmyytävän osuus arvonlisäverosta. Tai kun asiakas on syönyt porsaankyljykset ja haluaa viedä luut koiralle, tulisi hänen saada siltä osin arvonlisäveron palautusta.
  Käytännössä tämä on täysin mahdotonta, sillä pitsat myydään kappalehintaan, ruoka annoshintaan, eikä ole olemassa sellaisia kassa- ja vaakajärjestelmiä, joilla voitaisiin todeta palautettavan arvonlisäveron osuus kussakin tapauksessa. Eivät myöskään henkilökunnan matemaattiset kyvyt ole sillä tasolla, että pystyisivät laskemaan palautettavan arvonlisäveron osuuden.
  On moraalisesti kohtuutonta että laaditaan laki, joka pakottaa yrittäjät rikkomaan sitä ja tekee viranomaisten valvonnan mahdottomaksi. Ulosmyytävän ruuan arvonlisäveron tulisi olla sama kuin paikan päällä syödyn, olkoon prosentti sitten mikä hyvänsä.

Erkki Rakkolainen
Savonlinna

Julkaistu 02.09.2009 klo 11:50