MIELIPITEET
Renkinä omassa talossa
Viimeiset lähes pari vuosikymmentä ovat olleet synkkiä vuosia suomalaisille pienyrittäjille, pienomistajille ja pieneläjille. Yhteiskunnassamme on ajauduttu vain suuruuden suosimiseen. Kuvitellaan, että vain suuri on kaunista ja kannatettavaa.

Ennen EY-kansanäänestystä propaganda jauhoi, että oikein äänestämällä Suomen työttömyys poistuu, Suomeen alkaa virrata ulkomaista pääomaa ja suuria yrityksiä, tavaroiden, erityisesti elintarvikkeiden, hinnat alenevat ja suomalaisille koittaa onni ja autuus.
  Ulkomaisen pääoman tulon esteenä oli meidän osakeyhtiölakimme, joka ulkomaalaispykälineen suojeli kotimaista omistusta. Osakeyhtiölaki piti ehdottomasti muuttaa – näin vaativat Brysselin byrokraatit.
Ja totta kai Esko Ahon (kesk.) johtama Bryssel-myönteinen hallitus teki työtä käskettyä ja muutti Suomen säädökset sellaisiksi kuin suuri raha vaati.
  Ne olivat suuria virheitä. Bryssel-huumassa päättäjämme tekivät sellaista, joka saattaa olla peruuttamatonta.  Sen vain aika näyttää.  
  Nyt jokainen täysijärkinen näkee tuloksen; maamme ajautuu lamasta lamaan, maaseutuamme ja sen pien- ja perheviljelmiä tuhotaan ja on tuhottu – talonpojan tappolinja on tehokkaasti toiminut. Hyvät suomalaiset yritykset ovat ajautuneet kansainvälisten pelimiesten käsiin ja tänne jää vain työttömyyttä ja onnettomia ihmisiä.
  Suomea voidaan verrata avomerellä seilaavaan kauppalaivaan, jonka merirosvot ovat kaapanneet. Laivan miehistö joutuu alistumaan merirosvojen määräyksiin. Laivan omaisuutta ja lastia merirosvot tyhjentävät ja ryöstävät. Näin on Suomelle käynyt. Olemme renkinä omassa talossamme.
  EU-intoilijat väittävät, että Suomessa oltaisiin vielä kurjemmassa jamassa ilman Euroopan Unionia. Tämä on täydellistä pötypuhetta. Meille olisi oikein hyvin riittänyt Eta-sopimus. Se olisi taannut meille riittävät mahdollisuudet kansainvälisessä kaupassa mutta olisimme säilyttäneet poliittisen päätösvallan itsellämme, Suomessa.
  Suomen herroilla on harha. He kuvittelevat, että vain suuri on tavoiteltavaa ja hyvää. Siksi maahamme rakennetaan hehtaarinavetoita ja niihin mammuttikarjoja. Uskotaan, että amerikkalaismallinen äärikapitalismi toimii myös Suomessa. Unohdetaan se, että huonoista ajoista on aina selvitty vain kansan syvien rivien känsäkourien kovalla työllä. Kun jokaisen suomalaisen tuppi heiluu syntyy myös jälkeä.
  Siksi suuren rahan järjettömästä suojelusta on siirryttävä eräänlaiseen kansan kapitalismiin. On annettava mahdollisuus ja tuettava pienempää yritystoimintaa. Se vaatii ajattelun muutosta mutta se on välttämätöntä. Jos päättäjämme eivät tätä käsitä, meidät lauletaan täällä kaukana pohjoisessa suohon. Mitä pikemmin muutos saadaan aikaan, sen parempi.
On aivan selvää, että näin ei voida jatkaa – muutosvoimia on löydyttävä.   

Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja
Kajaanin kaupungin- ja maakuntavaltuutettu (PerusS)
Kajaani

Julkaistu 02.10.2009 klo 09:50