MIELIPITEET
Miksi media vaikenee RKP:n säätiörahapolitiikasta?
Jostain syystä RKP:n tekemisiä ei mediassa seurata kriittisesti lainkaan, jos kohta seurataan ollenkaan, vaikka se on myös hallituspuolue.

  Vähitellen tulee kuitenkin esiin, miten ruotsinkieliset säätiöt ovat mukana RKP:n toiminnassa, lähinnä rahoittajina. On kuitenkin syytä muistaa, että näillä ruotsinkielisillä säätiöillä on kiinnostusta myös suomenruotsalaiseen ideologiaan.
  Ruotsinkieliset säätiöt suunnittelevat ideapajaansa "tankessmedjaniaan, jota säätiöt rahoittaisivat ja joka muokkaisi ajatuksia RKP:n ja Folktingetin käyttöön. Näin nämä säätiöt saisivat paremman otteen ruotsinkielisten poliittisesta ajattelusta.
  Suomenruotsalaisuuden tunnusmerkkejä on säätiöity raha. Sitä on miljardittain käytettäväksi suomalaisten uusruotsittamiseen ja ostamiseen. Tämän lisäksi Ruotsin valtio tukee maassamme pakkoruotsia "svenska nu" kampanjoin. Ruotsin rahastot voitelevat suomenkielisiä ministereitä.
Säätiörekisteristä pitäisi saada tiedot ketkä ovat niiden säätiöiden hallituksessa, jotka rahoittavat RKP:tä. Mikä intressi esimerkiksi Sammolla, Fiskarsilla ja Konecranesilla on tukea RKP:tä? Niiden johtoahan on ainakin Stiftelse för det tvåspråkiga Finlandin hallituksessa. Edellä mainitun hallituksessa istuu Sammon Björn Wahlroos, Fiskarsin Stig Stendhal ja EK:n Christoffer Taxell.
  Kaikki on varmaankin lain mutta ei demokratian sääntöjen mukaista. Suurilla rahastoilla on pelottavan paljon vaikutusvaltaa henkilövalintoihin ja henkilöiden käyttäytymiseen. Olisi naiivia väittää, ettei rahan jakajilla olisi ohjausvaltaa ja sen vuoksi valta on vaarassa luisua puolue-elimiltä pois salaisille kummisedille. Kummisedät ovat monessa mukana ja haluavat myös ideapajansa välityksellä vaikuttaa suomenruotsalaiseen ajatteluun.
  Kaikki tämä tapahtuu lain ja hyvän tavan puitteissa, mutta kulkee vaarallisen lähellä riskirajaa. Sisäistä kontrollia ei pääse syntymään kun päätöksentekijöitä ei ole kuin pieni joukko ja valtaa on paljon. Kysymys on demokratiasta. Suomenkielisenä minua kiinnostaa tämä, koska meillä on nytkin kaksi RKP:n edustajaa hallituksessa minipuolueesta.
  Säätiöihin kohdistuva kritiikki on aikaisemmin pystytty ruotsinkielisellä taholla tukahduttamaan röyhkeydellä ja puolisivistyneellä käytöksellä. Taitaa kuitenkin olla niin, että suurella rahalla on taivaallinen voima joka tukkii suut - ainakin toistaiseksi.

Veijo Eskelinen
Porvoon Perussuomalaiset
kaupunginvaltuutettu

Julkaistu 14.10.2009 klo 09:39