MIELIPITEET
Mediamaksu tulisi porrastaa tulojen mukaan
Kannoin tässä taannoin tv:n ulos huushollista. En välttämättä lopullisesti, mutta joksikin aikaa nyt kuitenkin. TV-maksuhallinto palautti tililleni maksamastani tv-luvasta sen katsomatta jääneen osan. Tulevaisuudessa ei palauttaisi, vaan maksaisin mediamaksun mukisematta.

Kuuntelen Yleisradion ohjelmia radiosta päivittäin. Samoin Ylen nettisivuja tulee tutkittua joka päivä vähintäänkin pariin otteeseen. Molemmat palvelut ovat kaikille kansalaisille ilmaisia. Näin Yle täyttää sitä tärkeää tehtävää, joka sille tiedottamisen ja kansansivistyksen saralla on annettu.

Sekä radiosta että netistä olen nyt havainnut uutisen, jonka mukaan Yleisradion maksupohja on päätetty uudistaa vuodesta 2012 alkaen. Kaikelle kansalle määrätään tasaverotyyppinen mediamaksu. Se täytyy jokaisen maksaa, oli televisiota tai ei. Ei myöskään tule olemaan merkitystä sillä, mitä kanavia televisiostaan katselee, vai seuraako netistä ja radiostakin täysin muita, kuin Ylen ohjelmia. Kaikki saavat maksaa.

Mielestäni Yleisradiolla on tärkeä ja perusteltu tehtävänsä. Sitä se hoitaa paikka paikoin ihan kohtuullisesti. Ylen palvelut kuuluvat jokaiselle kansalaiselle. Vanha tv-lupakäytäntö on aikansa elänyt ja sitä pystyy nykytekniikalla vaivatta kiertämäänkin. Nyt kaavailtua mediamaksua parempi ratkaisu olisi ollut turvata Ylen rahoitus normaalin veronkannon yhteydessä.

Nyt kuitenkin on päätetty turvautua tähän paljon porua herättäneeseen mediamaksuun. Se että jokainen maksaa saman, suunnilleen 175 euroa, ei ole oikein. Yritysten kohdalla mediamaksu porrastetaan edellisvuoden liikevaihdon mukaan. Miksi näin ei tehdä myös muuten? Sotaveteraanit, työttömät ja opiskelijat tulisi mielestäni vapauttaa maksusta täysin. Itse voisin huoletta maksaa sitten vaikka vähän enemmänkin, kuin tuon kaavaillun 175 euroa. Näin siitä huolimatta, että Urpilaisen laskuopin mukaan minäkin kuulun niihin pienituloisiin.

Juho S.A. Eerola, Kotka
Perussuomalaisten Kymen piirijärjestön puheenjohtaja

Julkaistu 20.10.2009 klo 08:00