MIELIPITEET
Kielteisyyden kierre!
Yhteiskunnassa ihmetellään vielä, että maailman lapsista Suomen lapset ovat väsyneempiä kuin muun maailman. Me tiedämme mikä sen aiheuttaa. Kielteisyys. Mitä kielteisempi, sitä väsyneempi.

Me olemme miettineet sitä paljon ja ajattelimme tuoda asiat julkisuuteen, ei asiat siitä kummene jos niitä omassa päässä vaan pyörittää. Kielteisyyttä tuppaa tulemaan joka tuutista. Koulupäivätkin ovat liian pitkiä odotustunteineen. Ja jos koulusta saa vain puuroa ja vettä, ylempi taso mässäilee sitten pihveillä. Kouluruokaan on satsattava. Onko nyt pula-aika? Vai säästääkö kunnat lapsissa?

Jos tämän lapset olisivat tienneet, että ne syntyvät tänne kärsimään ja yhteiskunnan riesaksi. Olisivatko lapset tänne syntyneetkään, jos olisivat tienneet mikä heillä on vastassa.

Kielteisyys myös tarttuu ja saa tekemään pahoja asioita, itselle ja muille. Nyt on vakavasta asiasta kysymys, tätäkään ei sovi painaa villaisella.

Lapsethan ovat oman elämänsä parhaita asiantuntijoita, lapset tietävät mikä mättää. Mutta ei ne paljon suuta viitsi aukoa, kun aikuiset ja muut ylemmät tasot ne jyrää.

Mitä me voisimme tehdä, että lapsemme voisivat hyvin? Vai onko tässä enää mitään tehtävissä, kun säästöliekki tuntuu palavan joka suunnassa. Kielteisyydestä tulee kierre ja siitä on vaikea päästä pois.
Olemme pienten ihmisten puolella, heikomman ja turvattoman. Annamme lasten äänen kuulua, emmekä kiellä lapsiamme puhumasta, lapset ovat meille tärkeitä!

Jaana ja Terho Luoma
Toholampi

Julkaistu 30.10.2009 klo 09:28