MIELIPITEET
Lässytyksestä tekoihin
Karmein totuus vanhustenhuollosta selkenee vihdoin. Uskovatkohan kuntapäättäjät nyt mikä on vanhustenhuollon todellinen tila, kun lääninhallitusten selvitykset ovat valmistuneet? Jos he ovat todellisen tilanteen tienneet, niin on syytä ihmetellä miksi he eivät ole asiaan puuttuneet.

Selitysten aika on ohi. Asioista päättäviltä on kuullut liikaa selityksiä, kuten: "Ei meidän kunnassa asiat niin huonosti ole", "Vanhustenhuoltoon on satsattu aivan tarpeeksi viime vuosina", "Hoitajia on tarpeeksi, jossain jopa liikaa".

On aika myöntää vanhustenhuollon kehnoimmat puolet ja siirryttävä puolustuskannalta tekoihin. Ei kaikkien ikä-ihmisten asiat niin hyvin Hämeenlinnassakaan ole. Nyt hoitajat ja omaiset uskaltavat kertoa asioiden todellisen, jopa uskomattoman totuuden.

Muotia on tehdä tulevaisuuden visioita,  kuten myös tehdään Hämeenlinnan vanhustenhuollosta. Nyt olisi syytä käyttää visioiden suunnitteluun kulutettava aika kehnon nykytilanteen korjaamiseen. Perushoidon laadun korjaaminen on aloitettava välittömästi. Kuntapäättäjät vetoavat rahan puutteeseen. Se ei kelpaa syyksi. Jos vanhustenhuollon perusvaatimukset olisivat lakisääteisiä, niin ongelmat olisivat vähäiset.

Edes noususuhdanteen aikana asioita ei saatu kuntoon. Kulttuuriin ja urheiluun löytyy aina rahaa. On kuulunut kommentteja: "Kyllä ikä-ihmisetkin tarvitsevat kulttuuripalveluja." Kunhan  suurin osa vanhuksista pääsisi ensin ulos katsomaan miltä pilvet ja puut näyttävät. Jos ei raha riitä edes inhimillisen perushoidon takaamiseen kaikille ikä-ihmisille, niin budjettiin on tehtävä lisää leikkauksia muihin osa-alueisiin.

Mielestäni inhimillisen hoidon takaaminen vanhuksille tulee olla tärkeämpää kuin "sirkushuvien" järjestäminen.

Marianne Koivisto

Julkaistu 03.11.2009 klo 11:36