MIELIPITEET
Makaronilaatikko ja ilmaston kuormitus
Nyt alkaa mennä yli hilseen. Tutkinnassa on professoritasolla ihmisten ruokalautasten sisältö. Esimerkiksi naudanlihaa sisältävä makaronilaatikko. Naudan pötsi sisältää metaania, joten niiden ruokailua on muutettava esimerkiksi lisäämällä rehuun rasvaa. Tämä on ehdotus.

Eiköhän olisi parempi alkaa syöttämään niillekin silakoita. Saataisiin samalla uusi tuote markkinoille, nautakala. Lypsylehmille se ei oikein kävisi, maidontuotanto tyrehtyisi. Mutta ovathan kaikki naudoista saatavat tuotteet ilmastoa kuormittavia.

Norjassahan syötetään silakoita sioille. Kyllä sen kuulemma maussa tuntee. Ja olen sitä itsekin maistanut, siis vain maistanut. Sikakalaa. Siirtykäämme kansalaiset sesonkirehuihin, syökäämme kesäaikaan luonnontuotteita: voikukanlehtiä, nokkosia ja niin edelleen. Suosittelen. Ne ovat terveellisiä, ravintorikkaita luonnontuotteita.

Ihmisetkin päästelevät metaanikaasuja. Milloinkahan EU kieltää nämä päästöt?
Jätettäköön ihmisten ilmastoa kuormittavat ruokailut rauhaan. Tällaiset tutkimukset ovat mielestäni kuin hyttysen paska Itämeressä.

Lopetettakoon sitä vastoin pääsyyllisten, autojen, lentokoneiden, tehtaiden ja niin edelleen, tuotanto ja toiminta.

Ennen vanhaan, kun näitä ei pahemmin ollut, ei ollut myöskään ilmaston kuormitusta. Ihmiset ja karja voivat hyvin. Lannat levitettiin reilusti pelloille. Maataloustuotteet olivat puhtaita. Liha maistui lihalle. Ei ollut eläimissä tauteja, eikä pahemmin ihmisissäkään. Kalaa syötiin huoletta, vaikka järviin vähän lannoitevettä – siis luonnonlannoitevettä – valuikin.

Margit Rautanen
Vantaa

Julkaistu 18.12.2009 klo 15:40