MIELIPITEET
Sadonkorjuun kiitosjuhla
Sadonkorjuujuhla tarkoittaa, että sato on saatu talteen, ollaan kiitollisia syksyn sadosta ja pyydetään siunausta, jotta sato olisi riittävä seuraavaan syksyyn. Siunausta todellakin tarvitaan, kun MTK tekee päätöksiä.

Vallitsee suuri sokeus myös maatalousministeriössä, ei tajuta maatalouden todellisia ongelmia. On korkea aika tulla katsomaan kuinka pienet pärjää maakunnissa, eikä tehdä umpimähkään päätöksiä suurtilojen eteen.

Käykää nyt tositoimiin Suomen maatalouden säilyttämiseksi, ei EU hoida meidän asioita, vaan hoidetaan nämä asiat itse kotimaasta, jotka tuntevat kotimaan olosuhteet. Meillä on hyvä omavaraisuus viljassa, josta puhutaan että sitä pitää rajoittaa. Kesantoa sinne missä se on hyvä asia, esimerkiksi suojavyöhykkeet ja hankalat peltolohkot, eli käytetään maalaisjärkeä asioissa. Hyvät viljelymaat rypsin, valkuaisrehun valmistukseen kuten herne ja härkäpapu, näin vältyttäisiin ulkomaisen soijan tuonnilta.

Pitäisi tukea viljelijöitä ohjailevasti. Niille lisätään tukea, joita tuotteita halutaan kulloinkin kasvatettavan, mukaan lukien suomalaiset sokerijuurikkaat ja muut juurekset.

Suomalainen maatalousväki ja hyvät viljelijät, on peiliin katsomisen paikka. EU on tuonut erilaisia ongelmia. EU:n viidentoista vuoden aikaansaannos on tuottajahintojen jyrkkä alamäki. Ruuan hinnan piti laskea kun liityimme EU:hun. Niin ei käynyt, kuten saatoimme huomata. Olemme päässeet ongelmien pesään, josta pitäisi mahdollisimman pian päästä pois. Päätetään oman maan asioista itse. Pienenä maana meillä ei ole mahdollisuutta toimia EU:n kautta kuten olemme saaneet huomata, meille tarjotaan aina murusia neuvottelujen tuloksena.

Tilakokojen suuruuskaan ei ole ongelmatonta, suuruus tuo vaan lisää ongelmia. Pitäisi muistaa, että perheviljelijät ja muut pientuottajat tarvitsevat enemmät tukea, jotta pysyisivät kilpailussa mukana. Kauppa ja muut välikädet vievät voitot tuottajilta.

Juhani Hannula ja Tommi Vainiotalo

Julkaistu 02.01.2010 klo 08:12