MIELIPITEET
Kärppänä tellingillä
80-luvun lopulla näin Brysselissä vieraillessani Suomen kartan, jossa mm. Kainuu ja koko pohjoinen Suomi oli väritetty vihreällä ja siinä luki: Euroopan viheralue. Kajaanin valtuuston puheenjohtaja Eero Suutarilla oli kartta, jossa sama asia oli ilmaistu sanoilla: Euroopan biomassan tuotantoalue.

Ollaanko näiltä alueilta tosiaan lopettamassa taloustoiminta ja häätämässä ihmiset lopullisesti pois? Kainuu on muutamien vuosikymmenien aikana menettänyt yli kaksikymmentätuhatta (20.000) ihmistä. Sama trendi on myös muilla vastaavilla alueilla.

Mielestäni Itä- ja Pohjois-Suomen tyhjentäminen on suunnitelmallista. Erityisesti kokoomuksen ja demarien ajama kasvukeskusajattelu tähtää tähän.

Pohjoisessa Suomessa kasvukeskus on Oulun seutu. Ouluun pyritään sijoittamaan kaikki se toiminta, jolla rakennetaan tulevaisuuteen. Totta kai on hyvä, että Oulussa on esimerkiksi yliopisto. Mutta onko väärin että Kajaanissa voi olla sen filiaali? Oulun lääni on laaja. Oulusta on maanteitse matkaa Kajaaniin 180 kilometriä. Kajaani on perinteinen vanha koulukaupunki. Jo 110 vuotta on täällä koulutettu opettajia. Koulukaupunkina Kajaani on hyvä. Kajaanissa ei ole pitkä matka minnekään. Täällä on edullista opiskella. Täällä on kotoinen tunnelma. En halua antaa luokanopettajien koulutusta Ouluun.

Kun viime maakunta- ja kunnallisvaalien jälkeen neuvoteltiin luottamuspaikkojen jaosta, mm. kokoomusneuvottelijat vaativat, että heidän on saatava tärkeät paikat. Perusteluina heillä oli se, että he voivat tarvittaessa hallituspuolueena vaikuttaa ministeritason ratkaisuihin ja tätä kautta auttaa Kainuuta. Ymmärrän hyvin tämän vaikutuskanavan ja sen tärkeyden. Siksi en halunnut vastustaa Eero Suutarin valintaa Kajaanin valtuuston puheenjohtajaksi.

Nyt, kun vaikuttaa sille, että OKL halutaan siirtää Ouluun, ovat Kajaanin ja Kainuun kokoomuslaiset todella avainasemassa. Opetusministerin salkkua hallitsee kokoomusministeri Henna Virkkunen. Hän voi estää OKL:n siirtoaikeet. Valtuuston puheenjohtaja Eero Suutari istuu ministeri Virkkusen kanssa kokoomuksen puoluehallituksessa. Suutarilla on nyt tuhannen taalan paikka.

Minä ainakin pidän peukkua pystyssä ja toivon, että onnistumme tavoitteessamme OKL:n säilyttämiseksi Kajaanissa. Annan Suutarille ja muille kaiken tukeni ja olen kärppänä tellingillä niin kuin eräs ristijärveläinen nainen asian ilmaisee.


Menestystä toivottaen,

Pentti Kettunen
Kaupungin- ja maakuntavaltuutettu (PerusS)
Perussuomalaisten Kainuun piirin puheenjohtaja
ent. kansanedustaja
Kajaani

Julkaistu 05.02.2010 klo 08:30