MIELIPITEET
Ketkä kyykyttävät köyhiä?
Kautta aikojen on ollut rikkaita ja köyhiä, valtaapitävia ja alistettuja. Niin on myös 2000-luvun Suomessa. Ne joilla on mammonaa antavat almuja muka hyvää hyvyyttään varattomille, ostavat näin hyvää omaatuntoa itselleen. Todelliset hyväntekijät ovat erikseen, niitäkin joku harva varakkaista löytyy.

Sosiaaliturvan uudistamiseksi perustetun Sata-komitean oli tarkoitus kohentaa kaikkein köyhimpien asemaa maassamme. Eipä onnistunut komitea työssään. Yhtenä esimerkkinä on toimeentulotuen hakeminen. Tarkoitus oli helpottaa toimeentulotuen hakua siirtämällä tuen maksu kunnilta kelalle. Ei onnistunut. Kokoomus vastusti uudistusta. Pelkona oli, että uudistus lisäisi kuluja. Eli useampi toimeentulotukeen oikeutettu hakisi ja saisi myös tuen. Oliko kokoomuksen pelkona se, että kun köyhät voisivat paremmin, niin varakkaat menettäisivät varallisuuttaan esimerkiksi heihin kohdistuvista veronkorotuksista?

Leipäjonot kasvavat, tietysti siihen on osasyynä taloustilanne. Suurin syy Suomen elintasoerojen kasvamiseen on kuitenkin ahneus, eli ne joilla menee hyvin, eivät halua luopua mistään.

Marianne Koivisto
Hämeenlinna

Julkaistu 09.02.2010 klo 09:14