MIELIPITEET
Kierrätys edellytykseksi kansalaistoiminnallemme
Tammikuussa Helsingin kaupungin liikelaitos valitsi henkilöstön ehdotuksista vuonna 2009 parhaaksi sen, että työmatkalle saisi polkupyörän ja näin uusiopisteet saavat työtä kunnostustöissä ja työntekijä liikuntaa, kuntoa ja raitista ilmaa.
Kansalaisen tärkein yhteiskunnallinen velvollisuus tuskin on ostaa ja kuluttaa. Sen sijaan kotimainen ja lähellä tuotettu pitää asettaa etusijalle. Se takaa talouttamme ja työllisyyttämme. Nyt kansalainen kuluttaa arkena ja aina sunnuntaina. Kulutushysteria sulattaa jäävuoria, tuottaa jätettä ja käyttää uusiutumattomat luonnonvarat loppuun.

Mieleni halajaa ihanaan karjalaiskylään, missä korjataan ja tehdään vanhoista tarpeista uutta – sieltä toki isäni äidin sukukin on kotoisin. Olen päättänyt käyttää omistamani tavarat mahdollisimman loppuun. Jos en tarvitse jotakin, vien sen kirpputorille. Uutta ostan valikoiden tai hankin käytettyä. Olenhan pian harmaatukkainen ja ryppyinen, en silti arkena mällää kosmetiikalla. Olkoon katsojan silmässä, olenko luonnollisen kaunis vai ruma – itselleni ja läheisilleni kelpaan. Kummitytön häihin hankin tuunatun vaatteen, jos löydän itseni näköisen. Lajittelen ja kierrätän kaiken mahdollisen. Kertakäyttöastiat ovat pannassa. Siivoan harvakseltaan, vaatteita vaihdan tarpeen mukaan, ja lakanat vaihdan kahdesti kuussa. Käytän luontoa vähemmän kuormittavia puhdistusaineita.

Vähennän lihansyöntiä, ja valmistan isoja annoksia pakastimeen. Tavaran sijasta annan aineettomia lahjoja ikkunanpesun, vapaaillan, lastenhoidon. Vien ystävän retkelle rhodonpuistoon, ja ilahdutan miestä lähtemällä hänenkin kanssaan torille tai retkelle. Olen yhteydessä ystävien ja sukulaisten kanssa, annan aikaani tärkeiksi kokemilleni asioille ja tuhlailen rakkauttani.

Teesini ovat: 1. Käytetty kunniaan 2. Näytä itseltäsi ja ikäiseltäsi 3. Siivoa ja pese harkiten – liika hygienia estää vastustuskykyä jo lapsena 4. Anna aineettomia lahjoja ja palveluja 5. Kiire tappaa 6. Välitä läheisistäsi.

Hienommalta nimeltäni olen ryhtynyt Vintage-mummoksi!

Salme Mattila
MKT, ilmoituspäällikkö
Herttoniemenranta, Helsinki
Julkaistu 24.02.2010 klo 08:01