MIELIPITEET
Suomi ei ole Afganistanissa turvaamassa rauhaa
Suomalaiset sinibaretit turvasivat aikoinaan täysin puolueettomasti rauhaa. Perinteinen rauhanturvaamistoiminta oli aivan muuta Golanilta Kyprokselle, Suezilta Libanoniin. Tuon toiminnan tarkoitus oli pitää taistelevat osapuolet erillään toisistaan, kun alueelle oli saatu vähintään aselepo.
Aikaisemmat rauhanturvatehtävät sijoittuivat kahden eri ryhmän, kahden valtion tai kahden etnisen ryhmän väliin vähentämään mahdollisuutta uuden aseellisen konfliktin alkamiselle. Näitä rauhanturvatehtäviä vaikeuttivat usein irralliset ryhmät, joiden taistelutoimintaa eivät YK-sopimukset tuntuneet rajoittavan. Esimerkiksi Hizbollah Libanonissa ja EOKA Kyproksella. Afganistan ei ole tällainen rauhanturvaamiskohde.

Ikävä kyllä, nykyään rauhanturvaajat ovat menneet maihin, joissa Yhdysvallat on suistanut vallasta entiset valtaapitävät, asettaneet tilalle oman nukkehallituksensa ja rauhanturvaajat yrittävät sitten pitää tätä keinotekoisesti - väkivalloin, kansan tahtoa vastaan - pystytettyä hallitusta vallassa.

"Rauhanturvaaminen" käsitteenä on muuttunut joksikin muuksi mitä se aiemmin tarkoitti. Kuvio on aivan liian selkeä: USA käy pommittamassa jonkin maan tuusan nuuskaksi ja asettaa nukkehallituksen. YK.ssa todetaan, että se kaipaa "rauhanturvaajia" avukseen pitääkseen USA:n pystyttämän uuden, uljaan yhteiskuntajärjestyksen pystyssä ja tekee päätöksen rauhanturvaajien lähettämisestä.

Afganistan ei ole YK-operaatio. NATO/USA- johtoisella sotajoukolla on kuitenkin YK:n mandaatti. Mikäli kyseessä olisi täysin YK-operaatio, suomalaisilla sotilailla olisi YK-tunnukset. Afganistanin kohdalla kukaan järkevä ei enää puhu rauhanturvaamisesta. Afganistanissa ei ole siis kyseessä rauhanturvaamistehtävä, vaan NATO/USA- johtoisen koalition hyökkäys suvereeniin valtioon, jonka seurauksena maassa on sisällissota.

Mitä sitten suomalaiset sotilaat tekevät Afganistanissa? Ei yhtään mitään. Maassa on 31 miljoonaa asukasta, siinä ei pieni suomalaisosasto tunnu yhtään missään. Suurin osa afgaaneista on lukutaidottomia. Heille on aivan sama, miten päin sikäläinen Suomenmaa tai Nykyaika-lehti on kädessä, molemmat hyödyntänevät parhaiten peräpeilin pyyhkeinä tai sätkäpaperina. Monet valloittajat ovat Tsingis Khan mukaan luettuna vyöryneet Afganistanin yli, mutta turhaan. Neuvostoliitto lähetti maahan 120 000 sotilastaan, turhaan. Liittouman sotilaiden arkkujonot pitenevät päivä päivältä. Italia ja Iso-Britannia, Suomea paljon mahtavampia kalustoltaan ja miesmäärältään, suunnittelevat joukkojensa vetämistä Afganistanista.

Kenraali Gustav Hägglund on oikeassa. Miksi tapattaa Suomen parhaita poikia Afganistanin hiekalle amerikkalaisia miellyttääkseen? Miksi maksaa lama-Suomen velkaeuroista vielä Afganistan-operaatio?
Suomen Perustuslaissa sanotaan: "Kansainvälinen velvoite ei saa vaarantaa valtiosäännön kansanvaltaisia perusteita". Eli valtio ei voi lähettää suomalaisia sotilaita taistelemaan edes vapaaehtoisesti valtion riveissä. Juridiset ja sotilaalliset syyt ovat riittäviä perusteita sille, että Suomen ei pitäisi osallistua Afganistanin sotaan, eikä etenkään USA:n ja NATO:n joukoissa. Poliittisia perusteita ei ole, jos sellaiseksi ei katsota kokoomuksen omaa pyrkyä tässä asiassa ajaa Suomea NATOON ja saada sitä kautta pyrkyä puolueen omaa asemaa vahvistetuksi sisäpolitiikassa.

Veijo Eskelinen
YK-sotilaana Kyproksessa 1970-luvulla

Julkaistu 19.03.2010 klo 12:25