MIELIPITEET
Energiaomavaraisuus on tärkeää
Viimeaikaisessa ydinvoimakeskustelussa Perussuomalaiset on ottanut melko hiljaisen roolin. Puolueen kenttäväki on ainakin täällä Lapissa nähdäkseni jakautunut jokseenkin tasaisesti ydinvoiman lisärakentamisen kannattajiin ja vastustajiin. Näen tilanteen sikäli ongelmallisena, että nykytilanne puhuu minun mielestäni vahvasti lisärakentamisen puolesta.
Lisärakentamisen vastustajat pitävät usein ahneutena sitä, että rakentamisella pyrittäisiin omavaraisuuden ohella jopa siihen, että energiaa riittää vientiinkin asti. Itse olen täysin energianviennin kannalla, onhan maamme velkaantunut valtavasti lama-aikana ja tarvitsemme sekä työtä että vientituloja, vaikka sitten energiasta. Näin maalaisjärjellä ajateltuna tuntuu energia varsin varmalta vientiartikkelilta, sen kysyntähän vain kasvaa. Kaiken lisäksi suomalaista energiaa kohtaan ei ulkomailla ole samanlaisia epäilyjä kuten esimerkiksi venäläisen ydinvoiman tapauksessa.

Ydinvoiman lisärakentamisen edellytykset Suomessa vain paranevat. Talvivaarassa voi olla mahdollista kaivaa uraania, joten suomalaiset voivat ostaa osan tarvitsemastaan uraanista kotimaasta. Samalla voidaan tarvittavan säätöenergian tuotantoa lisätä rakentamalla altaita, esimerkiksi Vuotos-hanketta Lapin perussuomalaiset omien tietojeni mukaan kannattavat lähes yksimielisesti. Suomessa todellakin on hyvät edellytykset tämän verrattain puhtaan energiamuodon lisärakentamiselle.

Olen sitä mieltä, että Perussuomalaisten tulee ottaa kantaa ydinvoiman lisärakentamisen puolesta, ainakin yksi tai kaksi lupaa on myönnettävä. Perussuomalaiset on selväsanaisesti vastustanut teollisuuden työpaikkojen valumista ulkomaille ja tehnyt tässä oikein. Jos puolue kuitenkin vastustaa ydinvoiman lisärakentamista ja energiaomavaraisuutta, eli teollisuutemme kilpailukyvyn parantamista, tekee se itsestään typerän näköisen. Vaihtoehtoja ei olla esitetty ja syystäkin: niitä ei vielä ole. Viimeinen asia mitä haluan tämän asian tiimoilta kuulla on se, että perussuomalaisten mielestä sähköä tulee tarpeeksi pistorasiasta. Noinhan meidän kuuluisi herjata vihreitä ja heidän hyväuskoista energiapolitiikkaansa!

Suomen energiaomavaraisuus, suomalaiset työpaikat ja koko maan asuttuna pitäminen ovat niin tärkeitä asioita, että niiden vuoksi voi jostain hieman tinkiäkin. Varsinkin kun vaihtoehdot eivät vielä ole realistisia, ja tarve on tässä ja nyt.

Matti Akseli Erkkilä
Kittilä

Julkaistu 04.04.2010 klo 07:45