MIELIPITEET
Unohdetun kansan puolesta
Politiikassa totunnaisista syistä jää vähälle huomiolle suuri joukko kansalaisryhmiä, jotka unohtuvat tai joiden asiaa hoidetaan vain nimeksi. Tällaisia ryhmiä nykyaikana ovat mm. eläkeläiset, opiskelijat, pienituloiset, työttömät sekä omaa työtään tekevät yrittäjät. Hämmästellä voi vielä sitä, että veteraanienkaan asema ei ole riittävän kehuttava. Heitähän on yli 60000 henkilöä.
Nykyinen hallitus jopa vähättelee näitä vähäosaisia ryhmiä. Vaalien väliaikapuheeksi ja lupausten varaan on jäänyt köyhyyden poistaminen tai näiden ryhmien tulotason nostaminen on jäänyt toisarvoiseen asemaan. Silloin kun puhutaan näiden ryhmien tulotason nostosta, raha loppuu tai sitä ei ole lainkaan. Rahaa kyllä uppoaa EU-laskuihin ja optiomiljonääreiden kassoihin sekä muuhun kasinotalouteen. Ja näin köyhä kansa unohtuu miltei täysin.

Nyt kuitenkin tiedostetaan, että Suomessa on köyhyysrajan alapuolella on jopa 700.000 pienituloista, kuten edellä olen maininnut.

Missä on vika? Vika voidaan tunnistaa helposti. Sen löydämme kun katseemme käännämme nyky-hallituksen suuntaan ja sen toimintaan. EU:n tiimellyksessä kotimaan asiat ja ongelmat ovat jääneet vähälle huomiolle. Nyt tarvitsemme näkyvän kurssin muutoksen. Sen myötä uskon, että, saataisiin parempia tuloksia ”unohdetun kansan” etuihin. Asioiden siirtäminen seuraavan hallituksen kontolle ei ole hyvää asioiden hoitoa.

Nykyistä hallituspolitiikkaa on häirinnyt erilaiset skandaalit, kuten julki tulleet romanssit, vaalirahasotkut ja niiden jälkimainingit, vähäosaisten vähättelyt, päättämättömyydet asioiden siirtämisestä seuraavan eduskunnan ja hallituksen ratkottaviksi ja nyt vellova maahanmuuttopolitiikan jopa näköalattomuus.

Mielestäni hallituksen ja myös istuvan eduskunnankin on kyettävä viimeiseen päivään asti tekemään lainsäädäntötyötä. Sitä vartenhan kansanedustajatkin on valittu, mutta nyt näyttää siltä, että enemmän vastuun pakoilijoita kuin vastuun kantajia. Tämä piirre näkyy myös täällä Pohjois-Karjalassakin ihan selvästi.

Tulevaisuudessa tarvitsemme rohkeita otteita, jotta ”käyhän ja unohdetun kansan” ääni saataisiin kuuluviin korviin ja että tämän väestön osan ääni, mielipide saataisiin otettua paremmin huomioon lainsäädäntö- ja hallitustyössä vuoden päästä pidettävien eduskuntavaalien jälkeen.

Nyt hallitus on Vireiden vanki esim. energiapolitiikassa. Vihreä puolue on höyrähtänyt ylenpalttiseen luonnonsuojelijoiden linnakkeeksi. Kesäkuussa pääministerin ja Keskustan puheenjohtajan vaihtumisen myötä hallitus toimii vajaalla teholla ja se toimii kuin virkamieshallitus konsanaan. Päättämättömyys jopa eripuraisuus ja asioiden siirtäminen tulevien eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan ovat sillä tämän myötä agendalla. Merkit viittaavat siihen.

Niinpä kysynkin, kuka tai ketkä puolustavat ”Unohdetun kansan asiaa”?


Kauko-Pekka Moilanen
ex-kunnanjohtaja
hallintotieteiden kandidaatti

Julkaistu 13.04.2010 klo 07:04