Tukikuukaudet määräytyvät työvuosista ja tuen määrä kuukauden bruttoansiosta. Tuen saamisehtoihin väsättiin myös muutoksia, mutta mielestäni ei hyviä ollenkaan.
Kun aikaisemmin jokaiselle laskettiin oma sivutyötulorajansa, niin uudistuksessa sivutyötuloraja on jokaiselle sama, 127 euroa. Mikäli sitten tämän sivutyötulorajan ylittää, laskee tuo juuri nostettu aikuiskoulutustuki ns. sovitellusti alaspäin.
Aikuisopiskelusta puhutaan kauniisti. Aikuisia, monesti perheellisiä ja velkaisia, kannustetaan oman osaamisen kehittämiseen ja haasteiden hakemiseen. Yksi haasteen vastaanottanut ryhmä on hoitajat, jotka ovat rytinällä lähteneet jatko-opiskelemaan. Lisäkoulutus on valttia ja eläkepommin työvoimapulassa on koulutetun hoitajan markkinat.
Aikuiskoulutustuen syksyinen uudistus on kuitenkin loukku, johon aikuisopiskelija tahtomattaan putoaa. Kun sivutyön tekeminen on tehty rahallisesti hyödyttömäksi, ei lisätienestiin kannata pyrkiä. Hoitoalan työnantajille tämä on harmi, sillä osaavista ja ammattitaitoisista keikkatyöntekijöistä on alalla ainainen pula. Sijaispuutokset taasen lisäävät vakituisen henkilökunnan työmäärää, painetta, väsymystä ja sairastumista.
Tuleva, julkisuudessakin esitelty aikuiskoulutusuudistus heikentää mielestäni aikuisopiskelijan kuin myöskin työnantajan etuja ja mahdollisuuksia. Ihmettelenkin, että se on tällaisenaan onnistunut menemään läpi.
Arja Juvonen
perushoitaja
Kaupunginvaltuutettu (PerusS)
Espoo