MIELIPITEET
Kylmää kyytiä tarjolla
Samaan aikaan, kun rahamies Björn Wahlroos oli laukaissut englantilaislehdessä, että ihmisten verotusta ei voida jatkaa nykyisellä tavalla eikä vastaavasti voida sietää köyhyyden ja rikkinäisten perheiden tukemista, ilmestyi toinenkin uutinen: EU-maat vähentävät köyhien määrää 20 miljoonalla.
Koska Suomessa on jo yli 900 000 EU-kriteerit täyttävää köyhää, siunautuu tästä Suomelle tavoite vähentää köyhien määrää 150 000:lla. Juuri nimitetyn sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehulan (kesk.)  mukaan Suomen köyhyyden vähentämistoimista päätetään vielä tämän vuoden aikana (Ilkka 8.6.2010).

Mitenköhän tämä aiotaan toteuttaa? Suomessa köyhien määrä on kasvanut vuodesta 2006, siis nykyhallituksen aikana 600 000:sta yli 900 000:en. Tässä onkin tulevalla pääministerillä miettimistä, kun hallituksen talouspolitiikkaa valmistelevan valtiovarainministeriön kansantalousosaston uusi ylijohtaja Tuomas Sukselainen lataa arvionsa pöytään: Hallintaan pitää saada nopeasti kasvavat julkisen talouden menot, kuten kuntien hoiva- ja terveyspalvelujen  kustannukset (Ilkka 17.6.2010).

Rahaa ei siis tule olekaan tyrkyllä ainakaan peruspalvelujen parantamiseksi. Sitä on, jos niin halutaan! Nyt on vain kyse siitä,  mihin se raha jaetaan ja mitä arvostetaan. Köyhien köyhdyttämisen ja rikkaiden rikastuttamisen on loputtava.

Vanhasen hallitus on kipristellyt vaaliraha- ym. sotkuissa ja puuhastellut tunteita nostattavien ja järkevyyden rajoja koetelleiden lakien kanssa, esim. tupakka-, ase- ja nyt sitten sukupuolineutraali avioliittolaki. Samanaikaisesti se on heikentänyt kansalaisten perusturvallisuutta yhdistelemällä ja lakkauttamalla poliisipiirejä, päättämällä keskittää hätäkeskukset rannikolle ja tulee esittämään leikkauksia kansalaisten perusoikeuksiin, kuten työ, terveys, koulutus, päivähoito, eläkkeelle pääsy jne.

Kaikki ei onneksi ole ”kirkossa kuulutettu”. Nyt tarvitaan osaajia kehiin. On uskallettava tehdä muutos, missä rahan sijasta puhuu kansan ääni. Vuonna 2011 valittavalla hallituksella onkin pöytä siivottavanaan tai kansalaisten kylmä kyyti jatkuu.


Anneli Manninen
Diplomi-insinööri, kaupunginvaltuutettu
Seinäjoki

Julkaistu 04.07.2010 klo 10:45