MIELIPITEET
Energiaverotuksen vihreys kirpaisee
Järjetön saasteettoman sähkön verotus on asuntoministeri Jan Vapaavuoren kuningasajatus ilmaston hiilikuorman pelastamisessa. Kohtuullinen käytäntö on, että saastuttaja maksaa. Mistä sitten sähkön käyttäjä maksaa saastemaksua, kun vesivoimalla tuotettu sähkö on takuulla vapaata hiilidioksidista?
Energian verotukseen liittyvät maksut tuntuvat monesta turhauttavilta. Mitään konkreettista hyötyä korkeista veroista ei tunnu olevan. Maksut menevät pohjattomaan valtion kassaan. Muistuupa mieleeni ns. väliaikainen auton käyttömaksu. Verottaja älysi, että tämähän onkin tuottavaa puuhaa ja siitä sitten asetuksella maksu jäi olemaan, vaikka ongelma oli ratkennut.

Me asumme pientalossa, jossa peruslämmitys tapahtuu sähköllä, ja siten vuosikustannukset nousivat hallituksen hyväksyessä uudet taksat 249 eurolla. Sopii kysyä, onko tämä kohtuullista saastuttamattomalla energialla lämmittämisestä!

On meillä apuna lämmityksessä vuolukivinen uuni. Sen käytöstä tulee takuulla savua, mutta nykyaikainen uuni polttaa klapit vähillä hiukkasilla. Talviset savut eivät tyynenä pakkaspäivänä mene kauas, vaan sekoittuvat ilmaan. Samoin hiilidioksidi liukenee ilmassa olevaan veteen. Siis talvella jäähän ja lumeen. Se aiheuttaa keväällä lumen sulaessa happaman iskun maaperään. Sulamisvesien happamuudeksi on mitattu jopa pH 2.

Kannattaa pohtia sitä, mistä ilmakehän vaikeudet tulevat. Ovatko ne peräisin maankuoren omasta toiminnasta vai pohjoissuomalaisen sähkölämmitteisen ja modernilla uunilla varustetun talon päästöistä?


Eelis Pulkkinen
Raanujärvi

Julkaistu 28.07.2010 klo 08:32