MIELIPITEET
Suoraveloitus loppuu, loppuuko laskunmaksu?
Suomalaisten pankkien harjoittama suoraveloitus ei kelpaa muulle Euroopalle. Seniorikansalaisten suosima laskunmaksun muoto eli suoraveloitus loppuu todennäköisesti kahden vuoden sisällä.
Yhtenäisen Euromaksualueen luominen edellyttää, että kansallisista maksupalveluista luovutaan ja siirrytään yhtenäisiin maksupalveluihin. Suoraveloituksen yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty Eurooppalaista SEPA suoraveloitusta, joka mahdollistaa jopa suoranaisen huijaamisen.

Samaa tarinaa oli jokin aika sitten toteutetussa pankkikorttiuudistuksessa. Kansalliset pankkikortit pakotettiin historiaan. Näin lisättiin myös tietoisesti väärinkäytösten laajempaa mahdollisuutta.

Tavallisia eläkeläisiä, jotka ovat aikoinaan tämän maan jälleenrakentaneet ja veronsa maksaneet, kyykytetään taas armotta. Netissä voi toki maksaa laskunsa. Joo, jos ostaa tietokoneen ja hankkii pankkitunnukset, mutta kaikilla ei vain ole tuota taikamyllyä ja vaikka olisikin, monet seniorikansalaiset eivät sitä osaa käyttää. Lisäksi tulee ottaa huomioon se seikka, että Suomessa ei vielä ihan joka syrjäkylillä onnistu netin käyttö, koska verkkoja ei ole kattavasti rakennettu joka paikkaan.

Kyllä tulee laskuille hintaa kun lähtee niitä linja-autolla tai taksilla kirkolle maksamaan. Kyliltä on aikaa sitten lopetettu pankkien konttorit sekä laskunmaksu- ja käteisennostoautomaatit säästöjä tavoitellen.
Pankit väittävät palveluiden parantuvan niin kuin aina. Todellisuudessa vähävaraisilla maksatetaan jo nyt jatkuvaa pankkitukea kiskomalla palvelumaksuja kaikesta. Ennen sai pankeista palvelua, ei tarvinnut seisoa pakkasessa jonottamassa automaatille. Palvelut ovat kadonneet, mutta palvelumaksut jääneet. Jos laskun maksaminen pankin konttorissa maksaa jopa kuusi euroa, on kyse laillistetusta ryöstämisestä. Pankit eivät tunne mitään sääliä, vaan tarkoitus on voiton maksimointi. Siis todettakoon jälleen, että missä EU, sieltä tulee ongelmat.


Eila Tauriainen
Kemin Perussuomalaiset
Julkaistu 04.09.2010 klo 10:29