MIELIPITEET
Keväällä 2011 valittavan eduskunnan ryhdistäydyttävä
Vuoden 2011 huhtikuussa valittavien kansanedustajien tulee omilla toimillaan osoittaa äänestäjille, että he ovat sen luottamuksen arvoisia, jollaisia Suomen kansa haluaa heidän olevan. Äänestäjät ovat kyllästyneet siihen, että ehdokkaat eivät pidä lupauksiaan ja linjaansa tultuaan valituiksi.
Vaalirahat ovat rappioittaneet osan kansanedustajista ja ministereistä. On turha väittää, että rahaa olisi annettu pyyteettömästi. Aina odotetaan vastapalveluksia.

Koska olen entinen kansanedustaja tiedän tämän asian omakohtaisesti. Vuoden 1987 vaalien alla eräs rakennusliike tarjosi minullekin vaalirahaa. Olen aivan varma, että taustalla oli pyrkimys suhtautua myöhemmin myönteisesti heidän rakennushankkeisiinsa ja kaavoitukseen. Kieltäydyin rahan vastaanotosta jyrkästi. Enkä ole kieltäytymistäni katunut.

Äänestysaktiivisuus on vaali vaalien jälkeen alentunut. Tätä ei tarvitse ihmetellä. Äänestäjät eivät koe, että äänestämällä voisi vaikuttaa. Vaikka on luvattu korjata esimerkiksi pientä eläkettä saavien asemaa - on jokaisten vaalien jälkeen asia unohdettu.

Päinvastoin etuja on annettu roppakaupalla suurituloisille ja rikkaille. Parikymmentä vuotta sitten suurituloisten korkein marginaaliveroprosentti oli valtion verotuksessa yli viisikymmentä prosenttia. Nyt sama on enää noin kolmekymmentä. Varallisuusvero on kokonaan poistettu.

Nykyhallituksen linja verotuksessa on tulevaisuuden tasaverojärjestelmä. Siis pienempituloisille ja köyhille lisää veroja ja suurituloisille ja rikkaille verot alas.

Tämä kaikki tulisi tapahtumaan sellaisen verouudistuksen kautta, että mm. energia- ja muita kulutusveroja roimasti korotettaisiin ja tuloveroja, ennen kaikkea suurituloisten osalta, edelleen alennettaisiin. Tämä linja on väärä. Jokainen osallistukoon yhteiskunnan ylläpitoon kantokykynsä mukaan.

Timo Soini ja Perussuomalaiset ovat linjanneet tavoitteensa aivan oikein. Jos seuraavissa vaaleissa äänestäjät tukevat riittävästi Soinin porukkaa on heidän pyrittävä hallitukseen vaikuttamaan ja korjaamaan selkeitä epäkohtia. Hallitukseen ei tule lähteä panttivangiksi. Tavoitteista on pidettävä myös kiinni. Muuten Perussuomalaisille käy kuin nyt on käymässä vihreille.


Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja
Perussuomalaisten Kainuun piirin puheenjohtaja

Julkaistu 21.09.2010 klo 08:15