Budjettiesitys tuli nyt sitten julki. Eläkeläisille annettiin 100 euroa lisää kuussa rahaa, jotta heillä olisi varaa maksaa budjettiesityksessä julkitulleita veronkorotuksia. Muut pienituloiset kuten lapsiperheet ja opiskelijat saavatkin pärjätä veronkorotuksista niillä vähillä varoilla mitä heille tulee.
Asujille ja diesel-autoilijoille eikä kyllä lapsillekaan tämä budjettiesitys ei ollut miellyttävää luettavaa. On tietenkin ymmärrettävää se, että pitää ehkäistä ilmastonmuutosta kuten valtionvarainministeri Katainen perusteli näitä veronkorotuksia. Herää kysymys kuinkahan nämä veronkorotukset ehkäisee ilmastonmuutosta?
Asuntoja tulee edelleen lämmittää ja tuskinpa kukaan sitä turhaan nytkään tekee. Lapissa, kuten Itä-Suomessakin, talvipakkaset kipuavat kipakoiksikin. Lämmittää täytyy eri tavoin kuin Helsingissä, jossa talvet ovat huomattavasti leudompia.
Toisaalta ilmastonmuutosta voidaan ehkäistä autoilua vähentämällä ja käyttämällä tarvittaessa julkista liikennettä. Dieselin kulutuksen verotusta lisäämällä oletetaan näin käyvän autoilun tullessa kalliimmaksi ihmisille. Tämän kaltainen ajatusmaailma toimii jälleen Helsingissä, sillä siellä julkinen liikenne on ihan eri luokkaa kuin täällä pohjoisessa tai muualla haja-asutusalueella. Lapissa välimatkat ovat pitkiä. Kauppaan tulee kuitenkin päästä ja sieltä pois. Ikävä kyllä julkista liikennettä ei ole tarjolla, joten oma auto on välttämättömyys.
Nyt diesel-autoilijoille alennetaan käyttövoimaveroa ja nostetaan dieselin veroa, siis mitä enemmän ajat sen enemmän maksat veroina. Autoliiton kustannuslaskelmissa Scoda Octavialla 20 000 kilometri ajo vuodessa aiheuttaa yhden euron enemmän kustannuksia tämän uuden verotustavan mukaan.
Entäpä kun liikkeellä onkin pohjoisemmasta, pienestä kylästä kulkeva henkilö, jolla kauppamatkaakin tulee lähemmäs 100 kilometriä. Ei taida vuoden ajot 20 000 kilometriin tyssätä. Myös autoiluun perustuvat yritykset kärsivät tästä ilmastonmuutoksen torjunnasta varsinkin täällä Lapissa.
Monilapsiset perheet maksavat eniten tästä budjettiesityksestä. He tarvitsevat sitä isompia taloja, mitä useampi lapsi perheessä on. Lapissa ei voi julkisten varaan jättäytyä, sillä hädän hetkellä oma auto on nopein tie avun saannille. Tuleva makeis/jäätelö ja limpparivero vievät jo nyt yllättävän paljon rahaa suuremmalla perheellä, joten esim. makeisten viidenneksellä nouseva hinta aiheuttaa lapsiperheille mietintää, miten karkkipäivät jatkossa hoidetaan.
Summa summarum: tämän ilmastomuutoksen torjunnan maksavat taasen Suomen pienituloisemmat ja syrjäseudulla asuvat, vaihtoehtoja kun heillä ei ole. Lapin alasajoa jatketaan. Autoilu, lämmin koti ja herkut ovat jatkossa lähinnä ”herrojen herkkua”.
Pirita Nenonen