MIELIPITEET
Työllistäminen helpommaksi
Työllisyys ja työttömyys tuntuvat olevan aina ajankohtaisia teemoja. Eikä tämä aika tee siitä poikkeusta. Miten voisimme puuttua siihen?
Olen tätä pohdiskellut ja mitään yhtä viisasten kiveä ei ole. Otan tähän silti muutaman jota voisi käyttää.

1. Ylityöt. Suomessa tehdään eräillä aloilla yhä enemmän työtä, yhä pienemmällä henkilökunnalla. Miten se on mahdollista? No teettämällä niillä "onnellisilla" joilla vielä työtä on, ylitöitä. En nyt ryhtyisi kaikkea ylitöiden teettämistä tai tekemistä kieltämään, mutta pitäisin viisaana tutkia sitä, kuinka paljon sitä teetetään "turhaan". Ja jopa ilmaiseksi!

On nimittäin kestämätöntä, että toisaalla ihmisiä laitetaan kilometritehtaalle ja työn tekemisen tarve ei kuitenkaan tunnu vähenevän! Tähän pitää puuttua. Sieltä uskoisin löydettävän työpaikkoja.

2. Työn teettämisen helpottaminen. On suoranaista hölmöilyä pitää ihmisen palkkaamista niin kalliina, että sitä ei tarpeesta huolimatta ole mahdollista tehdä. Siksi työn teettämisen sivukuluja on alennettava. Kokonaan tai sitten joksikin määräajaksi. Jotta yritys pääsee esim. vaikeimman ajan ylitse. Kustannukset tulevat takaisin verotuloina.

3. Suomalaisen työn puolustaminen. Suomalainen työ ja sen teettäminen on kallista. Jos sitä verrataan vaikkapa romanialaiseen tai puolalaiseen. Mutta niinhän ei pitäisi tehdäkään. Asumme Suomessa ja elintasomme on maailman mittapuussa korkeaa. Palkan on oltava sellainen, että yhdellä työllä pärjää. Jonkinlainen solidaarinen palkkapolitiikka olisi myös toivottavaa. Palkankorotusten pääasiallinen kohde tulee olla matalapalkka-aloilla.

Jos monikansallinen yritys aikoo siirtää toimintojaan muualle halvempien kustannusten perässä, on meillä lääkkeet  puuttua siihen vähissä. Jos tällaista yritystä on tuettu valtion ja kuntien taholta, niin tulisi olla edes jonkinlainen järjestelmä tukien takaisinperimiseksi. Ainakin osan rahoista saisi näin takaisin ja sen rahan voi sijoittaa työttömiksi jääneiden hyväksi. Uudelleenkoulutukseen esimerkiksi.

4. Koulutus. On uskomatonta resurssien (rahan, ajan ja työvoiman) tuhlausta kouluttaa ihmisiä työttömäksi. Tai yrittää kouluttaa sellaisia, joiden motivaatio ei riitä. Tai kouluttaa ihmisiä väärille aloille. Tämän epäkohdan korjaamisessa riittää mielestäni tekemistä.

Meidän olisi luotava uusi väylä työllistymiseen. On liikaa niitä, jotka eivät ole ammatillisessa koulutuksessa kuin pakosta. Heidän peruskoulunsa on mennyt läpi rimaa hipoen ja sieltä saaduilla papereilla ei pääse yhteishaussa kuin säälipaikoille. Sitten perustetaan jokin koulutus koulutuksen vuoksi. Ketään se ei kiinnosta, eikä suurin osa opiskelijoista koskaan valmistu ammattiin. Tuhlataan vuosia, rahaa ja hukataan pahimmassa tapauksessa iso joukko ihmisiä tyhjän pantiksi. Kannattaisiko miettiä vaihtoehtoa? Ei niinkään teoriaa ja pänttäämistä vaan työn opettelua. Ja palkintona kenties työpaikka.

Siinä muutama, ei mikään kuningasajatus myönnän, mutta sentään ehdotuksia tähän kaikkia koskevaan ongelmaan. Näitä saa ja pitää kehittää edelleen. Osaa niistä varmuudella jo käytetäänkin, mutta ei joka paikassa. Jos saisimme näitä avauksia käytännön tasolle, niin se vaikuttaisi myös talouteemme. Helpottavasti. Osaratkaisuna.


Jari Lindström
puheenjohtaja, Kymen piiri

Julkaistu 08.11.2010 klo 06:28