MIELIPITEET
Postia viedään - nouskaa barrikaadeille
Ei voi olla totta, että suomalaiset ovat hyväksymässä sen, että Suomesta tulee kehitysmaatasoinen viestintämaa. Postia saisi osassa maata vain kahdesti viikossa.
Sivistysmaiden ensimmäisiä toimivia palveluita niiden historiassa kehitykseen on ollut posti. Se on varmistanut, että julkinen valta on voinut lähestyä tasa-arvoisesti kansalaisia ja kansalaiset päätöksentekoa ja julkista palveluiden tuottamista. Ja kauppa on voinut toimia.

Haluaako hallituspuolueet politiikallaan, että ihmisen on tarkoitus syntyä tähän maailmaan ja elää 10.000 asukkaan kaupunginosassa. Keskellä pyöreää rakennusta ovat kaupat ja koulut. Liikuntaa voi harrastaa kuntosaleilla tai käydä ympyrätalon ulkopuolella. Talosta ei tarvitse lähteä kuin bussilla työpaikalle, jos ei ole kaupassa tai koulussa töissä. Kaikilla on ikkuna ulos ja muuttaminen on helppoa.

Mielestäni tätä kokeiltiin Britanniassa ja talo slummittui 10 vuodessa. Kyllä elämässä tulee olla jotain, mitä haluaa kodistaankin ja sen ympäristöstä. Aika moni suomalainen haluaa edelleen asua omakotitalossa järven rannalla. Tai ainakin kasvattaa muutaman porkkanan lapsensa kanssa.

Vaili Jämsä-Uusitalo
Oulu
Julkaistu 10.11.2010 klo 08:02