MIELIPITEET
Suoraan sanoen – k...ssa ollaan!
Kevään 2011 eduskuntavaaleissa kansalta kysytään, haluaako Suomen kansa olla mukana Euroopan liittovaltiokehityksessä vai haluammeko sen pysäyttää ja olla eurooppalaisessa yhteistyössä vapaan kaupan ja tasavertaisen yhteistyön puitteissa.
Kreikan ja nyt Irlannin talouskriisit ovat selkeästi osoittaneet, että ne valtiot, Suomi mukaan luettuna, joutuvat maksumiehiksi kun kansainväliset pelimiehet toimivat globaaleilla rahoitusmarkkinoilla.

Kaava näyttäisi lyhyesti olevan seuraava:

1) Jo rahoituskriisissä oleva maa ottaa kriisiä peitelläkseen lisää lainaa kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta.

2) Jotta pystytään hoitamaan vanhojen lainojen korkoja ja ehkä vähän lyhennyksiä, otetaan lisää lainaa.

3) Tauti vain koko ajan pahenee ja vihdoin kansainvälinen luokituslaitos alentaa valtion luottokelpoisuuden luokitusta.

4) Luottokelpoisuusluokituksen alentumisen vuoksi luotottajat nostavat antamilleen luotoille korkoa (nyt Irlannin korko 7%).

5) Nyt valtio ajautuu lopulliseen kriisiin ja hakee apua Euroopan Unionin tätä varten perustamasta, rahaliiton alueen, vakautusrahastosta. Tämän rahaston perustamiseen Suomikin antoi kahdeksan (8) miljardin euron avoimen vekselin.

Tässä tilanteessa kansainvälisten luotottaja-pelimiesten kassoihin alkaa virrata hulvattomasti rahaa. Maksajina ovat kaikki vakautusrahaston perustajat – myös Suomi. Suomihan sitoutui Kreikan pelastajaksi 1,6 miljardilla ja sitoutui tarvittaessa maksamaan vielä 8 miljardia lisää.

Tämä EU:n vakautusrahaston perustaminen oli myönteinen signaali kansainvälisille suuren rahan pelimiehille. Annetaan vain holtittomille rahaa, kyllä mm Suomi-poika maksaa.

Tällaiseen sudenkuoppaan meidät vei nykyhallitus ja sen viisaat ministerit kokoomuksen Jyrki Katainen etunenässä.

Ei Suomen olisi ollut pakko lähteä mukaan Kreikan ja muiden takaajiksi pelastamaan saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja. Mutta kun haluamme olla luokan parhaita oppilaita ja haluamme olla mukana niissä pöydissä, joissa suuria ratkaisuja tehdään. Vaikka hartiamme ovatkin kapeat.

Suoraan sanoen, kusessa ollaan typerien ja näköalattomien johtajiemme vuoksi.


Pentti Kettunen
ex-kansanedustaja ja kansanedustajaehdokas
Kajaani

Julkaistu 24.11.2010 klo 09:48