MIELIPITEET
Missä EU, siellä ongelma
EU:n natistessa liitoksissaan on kansan helppo yhtyä otsikon mukaiseen Timo Soinin mielipiteeseen. Hallituksen 13 sivuinen tiedonanto (julkaistu 30.11.2010) Irlannille annettavaa lainoitusta varten sisältää lähes kaikki perustelut sille, miksi Irlannille ei tulisi missään tapauksessa antaa lainatakausta.
Lisäksi tiedonannosta löytyy useita syitä, miksi rahaliitosta täytyisi irtaantua mitä pikimmiten. Silti kansalle syötetään yksinkertaista, vailla totuuspohjaa olevaa perustelua siitä, miten lainatakaus turvaisi parhaiten kansakunnan edut. Ei pidä paikkaansa. Onneksi kansalaisten keskuudessa kasvaa protestiliike, ja kentältä kuuluva kansan syvien rivien ääni on lainatakausta vastaan.

Valtionvarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) toiminta lainapaketin sopimisessa hämmästytti leväperäisyydellään. Sunnuntai-illan lehdistötilaisuudessa Katainen ei osannut kertoa minkä kokoisen tukipaketin hän oli hyväksynyt. Piikki oli jätetty auki, ja sunnuntaina ilmoitettu noin 500 miljoonan euron summa kasvoi lisää, nyt tiedossa olevaan 740 miljoonaan euroon. Kysymyksessä taisi olla kuuluisa torjuntavoitto.

Irlannin talouskriisiin johtaneet syyt on kerrottu hallituksen tiedonannossa hyvin. Tiedonannossa todetaan kriisiin johtaneiksi syiksi 2000-luvun alussa luotu pankkistrategia, korkotason lasku ja lähes rajaton saatavilla oleva rahoitus. Kuulostaa tutulta reseptiltä. Pankkien strategian vuoksi asunto- ja kiinteistömarkkinat ylikuumenivat kestämättömällä tavalla. Sijoittajat kotiuttivat voittonsa ja jättivät jälkeensä rahoitusmarkkinoille kaaoksen. Tämän sotkun selvittäminen ja maksaminen on hallituksen mielestä kansakuntamme etu. En usko tähän. Siihen uskon, että kansa maksaa. Sinä maksat.

Siinä missä Irlantilaisilla on pokkaa vipata vakuusrahastosta 85 miljardia euroa, on myös hattua nostettava sille röyhkeydelle, jolla he puolustavat alhaista yritysveroprosenttiaan. Hakukoneyhtiö Googlen tapauksessa veroprosentti on 2,4. Yritykset ohjailevat tulonsa Irlantiin ja säästävät näin verotuksessa miljoonia euroja. Google Finlandin tulos oli vuonna 2008 1,7 miljoonaa euroa, joka on hämmästyttävän vähän verrattuna hakusivulla olevien mainosten määrään. Tämä on suoraan pois yhteisestä rahakirstustamme. Lisäksi alhaisemmalla yritysveroprosentilla on voimakas kilpailua vääristävä vaikutus, sekä luonnollisesti tämä ohjaa yrityksiä verokikkailuun.

Missä EU, siellä ongelma. Tämä lausahdus on tällä hetkellä ajankohtaisempi mitä koskaan.  En usko, että olisimme tällaisissa taloudellisissa ongelmissa, jos käytössämme olisi oma valuutta. Tämän valuutan arvoa voisimme tarvittaessa laskea tai nostaa, riippuen maailmantalouden suhdanteista. Nyt tällaista vaihtoehtoa ei ole olemassa. Meiltä on viety jotain arvokasta. Tilalla olemme saaneet ongelmia. Sinä maksat.


Ville Vähämäki
kansanedustajaehdokas (ps.)

Julkaistu 08.12.2010 klo 07:59