MIELIPITEET
Odotettavissa suuret talkoot tai konkurssi
Tavallisella ihmisellä ja myös yrityksellä, on arkielämän todellisuus sellainen, että jos menot ovat tuloja suuremmat, niin ollaan huolestuneita. Velkaakaan ei voi ikuisesti kasvattaa, vaan on löydettävä keinoja sen lyhentämiseen niin, että siitä lopulta päästään kokonaan eroon. Jos näin ei toimita, on edessä konkurssi.
Vanha kansanviisaus on joskus todennut tästä aiheesta: jos syö enemmän kuin tienaa niin sitä pidetään vähintäänkin hulluna.

Valtiontalouden karu todellisuus on, että Suomen valtiolla on velkaa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Velkaantumisnopeus on kyseenalaisessa ennätysvauhdissa. Keskiarvona valtion velka on jokaista kansalaista kohden yli 14.000 euroa - ja se kasvaa joka hetki. Tällä hetkellä koko velka on 75 miljardia euroa. Valtion ensi vuoden budjetti on noin 50 miljardia, eli valtion velka on siihen verrattuna - tällä hetkellä - 1,5 kertainen. Siis todella vain tällä hetkellä, sillä jo ensi vuoden lopussa velkamäärä on tällä menolla 85 miljardia euroa!

Tärkein tavoite on katkaista tuo velkakierre ja suunnata kaikki toimenpiteet niin, että velasta päästään aikaa myöden kokonaan eroon. Ikävä tulee 1990-luvun alkua, jolloin valtionvelka oli n. 10%  bruttokansantulosta. Nyt se jo lähenee 50 prosenttia! Valtion velan korkolyhennyksiin on varattu valtion ensi vuoden talousarvioon 2,1 miljardia euroa. Useilla ministeriöillä on pienempi budjetti kuin tuo 2,1, miljardia. Näin näyttää olevan ainakin ulkoasiainministeriöllä, oikeusministeriöllä ja sisäasiainministeriöllä. Nämä esimerkit kertovat karua kieltään siitä, miten syvälle olemme sukeltaneet. Pääseekö sieltä koskaan pinnalle?

Velka jarruttaa talouskasvua ja tätä kautta työllisyyden hoitoa. Vähättelemällä tätä tosiasiaa ajaudumme vain entistä kurjempaan tilanteeseen. Vapauden menettäminen oman taloutemme hoidossa ja suoranainen velkaorjuus eivät kuullosta houkuttelevilta vaihtoehdoilta. Lohduttautuminen sillä, että joillakin mailla on vieläkin suurempia valtionvelkoja, ei meitä auta. Meitä tulee kiinnostaa vain miten tämä 93-vuotias isänmaamme nyt ja lähitulevaisuudessa pärjää.

Eduskuntavaalit ovat ovella. Nyt on tuhannen taalan paikka puolueilla ja ehdokkailla osoittaa ohjelma ja toimenpiteet siitä, miten lakkautamme velkakellon tikityksen. Siksi juuri viettämämme Itsenäisyyspäivän kunniaksi voisi toivoa, että kun vuonna 2017 Suomi juhlii 100-vuotista itsenäisyyttään, niin silloin voisimme iloita myös siitä, että maamme on taloudellisesti itsenäinen ja valtionvelka on hoidettu nollille.

Vallanpitäjillä on tämän tärkeimmän asian hoitamisen aikaa siis 7 vuotta. Tähän ajanjaksoon mahtuvat kahdetkin eduskuntavaalit, joten haasteellisesta - ja ikävää - tehtävää ei voi aina siirtää seuraavien vaalien yli!


Pentti A. Jokinen
Kangasala

Julkaistu 20.12.2010 klo 07:19