MIELIPITEET
Elämä ennen vaaleja ja tulevaisuus vaalien jälkeen
Talouden ylikuumenemisen seurauksena suuri raha ja mammona mellastivat lähes 15 vuotta. Herrat lihoivat ja almuja riitti myös työmiehelle. Mutta siinä vaiheessa kun työmies tuntee olevansa niin varakas, että äänestää kokoomuksesta Suomen suurimman puolueen, taantuman merkit ovat ilmassa.
Näiden lihavien vuosien aikana monissa kunnissa terveyspalveluista tingittiin, henkilöstöä karsittiin, luokkakokoja kasvatettiin, kyläkouluja lopetettiin ja karsittiin haja-asutusalueen palveluja. Voidaankin kysyä, onko kaikissa kunnissa hoidettu asioita hyvin koska 15 vuoden nousukauden aikana saadut verorahat on kulutettu kahden vuoden laman aikana. Ja kirstut ammottavat nyt tyhjyyttään.

Finanssikriisi ja taantuma

Taantuma tulee aina ja tunnetusti sekoittaa myös poliittisia voimasuhteita. Vuoden 1995 eduskuntavaalit toivat demareille huikean 28,25 prosentin kannatuksen. Nousu oli 6,1 prosenttiyksikköä. Vasemmistoliittokin paransi kannatustaan 1,1 prosenttiyksikköä. Suuria menettäjiä olivat hallituspuolueet keskusta ja kokoomus.

On mahdollista, että historia toistaa itseään ja oppositiopuolueet nostavat taas kannatustaan. Vaikkakin tällä kertaa ainut kannatustaan tuntuvasti nostava on Perussuomalaiset. Sitä edesauttaa demarien täysin poskelleen mennyt oppositiopolitiikka, jossa demarit hylkäsivät työmiehen jo aikoja sitten. Myös hallituksen vähättelevä ja harhaanjohtava suhtautuminen talouskriisiin nostaa Perussuomalaisten kannatusta.

Kerrottiin ettei talouskriisi juurikaan Suomea koske, vaan kylläpä se koski. Teollisuus siivoaa nyt lomautuksien ja irtisanomisien muodossa oikein urakalla. Vaikka samanaikaisesti johtoportaissa mietitään minkä suuruisia osinkoja jaetaan osakkeen omistajille taas helmi-maaliskuussa. Useat pk-yritykset kamppailevat suurten taloudellisten ongelmien kanssa. Monilla kunnilla tulee olemaan vaikeuksia peruspalvelujen järjestämisessä. Jonot terveyskeskuksissa tulevat pitenemään.

Elvytys ja vastaisku

Suurten kriisien ennustaminen on vaikeaa ja oikeanlainen elvyttäminen vielä vaikeampaa. Sen joutui hallitus toteamaan kun aikoi pistää nykyiset ja tulevat eläkeläiset sotkujen maksajiksi nostamalla eläkeiän 65 ikävuoteen. Onneksi kyseinen neronleimaus kaatui. Seuraavaksi tulivat uudet ideat: nostetaan energiaveroa, laaditaan uusi ulkomaalaislaki helpottamaan halvan työvoiman pulaa ja pakotetaan kunnat nostamaan kiinteistöveroa.

Keskustapuolueen sekoilut jätevesilain ja sen tulkitsemisen kanssa ovat tuoneet harmaita hiuksia myös monelle toimeentulonsa kanssa kamppailevalle perheelle. Haja-asutusalueella sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva perhe on maksajana näissä elvytystoimissa. Vastaavasti pakolaisten määrät lisääntyvät Suomessa ja valtion kassasta pitää siihen varata entistä enemmän rahaa. Ja siellä kassassa tunnetusti rahaa riittää aina kun on kyse muista kuin suomalaisista, sen todisti Kreikan lainojen helppo löytyminen.

Mutta Kreikkahan ei jäänyt ainoaksi joka haluaisi maksattaa holtittoman taloudenpidon hitsari Laaksosella ja siivooja Mäkisellä. Ei ole ihme että Halla-ahon tapaiset isänmaataan rakastavat ajattelijat kasvattavat kannatustaan. Sitä paitsi kyllä suomalaiset maahanmuuttajia sietävät, kunhan he puhuvat suomea ja tekevät työtä.

Mitä RKP:n kannattajiin tulee, niin heillä sentään tulevaisuus näyttää taas paljon mukavammalta kuin meillä muilla. Vuoden 2011 veroprosentit laittavat ajattelemaan. Koko Suomen keskiarvo on 19.2 %, ruotsinkieliset kunnat 18.6 % ja esimerkiksi Ahvenanmaalla 17.0 %.

Tulevaisuus

Mitä seuraavaksi ja kuinka kauan tämä kestää? Siitä ei vielä ole varmuutta. Mutta sen tiedämme, että monilla kunnilla sekä perheillä on huonot mahdollisuudet selvitä tästä taantumasta. Nyt onkin oikea aika satsata lapsiperheisiin. Suomessa on ensi kertaa syntyvyys alhaisempaa kuin kuolleisuus. Kannustavalla perhepolitiikalla on mahdollista saada kunnan asukasluku nousuun. Kuntien pitäisi nyt tehdä panostuksia tulevia aikoja silmälläpitäen. Tämä vaatii pitkäjänteistä työtä.

Perussuomalaiset saavat Soinin johdolla eduskuntavaaleissa kansalta ison luottamuksen ja valtuudet toteuttaa politiikkaa, jossa suomalaisen etu turvataan ensin. Timosta on tullut koko kansan rakastama rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden esikuva. Niillä eväillä on hyvä astua ministerin saappaisiin.


Jani Rantanen
kunnanvaltuutettu EurajoeltaJulkaistu 01.01.2011 klo 07:09