MIELIPITEET
Pidetään koko maa asuttuna
1970-1980-luvun ”talonpojan tappolinja” toimi tehokkaasti maalaisliitto/keskustapuolueen ja SDP:n johdolla. Monet kylät ja kuntakeskuksetkin saatiin näivettymään tuon ajan ylituotantopelottelun avulla.
Suurtilalinja ja mökkiläiset maantielle -linja puri hyvin. Monta elinkelpoista tilaa joutui laittamaan ”lapun luukulle” ja isännät ja emännät lähtemään työn hakuun.

Tämän päivän hallituspolitiikassa tähdätään kesken jääneen työn loppuun saattamiseen. Vielä on muutama sitkeähenkinen asuja sivukylälläkin ja pienissä taajamissa.

Koulut ja kaupat on viety. Tienhoito on sitä sun tätä. Destia käy, jos muistaa, muutaman lapiollisen heittämässä pikistä hiekkaa pahempiin monttuihin, jotka sitten seuraava monttuun ajava auto heittää tien sivuun. Alempitasoinen tiestö alkaa olla siinä kunnossa, ettei ilman maastoautoa ole vähän päästä sivukylille asiaa.

Nykyinen hallitus pitää kyllä huolen kartanoherrojen pärjäämisestä. Niitä ei kyllä sivukylillä näe, kuin ehkä hirvenmetsästyksen aikaan maasturin takapenkillä. Sen verran ovat sieltä takapenkiltä tiirailleet, että aivan vakavissaan esittävät kiinteistöveron ulottamista jopa maapohjaan.

Alivaltiosihteeri Hetemäki oli herra, joka laitettiin kepun ja kokoomuksen toimesta likaisen työn tekijäksi. Kiinteistöveron tuottoa on saatava korkeammaksi, on työryhmän tavoite. Vielä löytyi syrjäkyliltä sitkeitä asujia joista voitaisiin vielä ulosmitata muutamat eurot ja ehkä saataisiin sitten samalla tuottamattomat kyläpahaset tyhjenemään. Tätäkö halutaan?

Oikeudenmukaisena kiinteistöverossa huomioitaisiin kunnan tarjoamat palvelut kiinteistölle. Mitä kauempana palveluista kiinteistö sijaitsee, sitä pienempi kiinteistövero. Kuulostaisiko tämä oikeudenmukaisemmalta?

Paras -hankkeen yhteistoiminta-aluevaatimukset palvelevat samoja päämääriä. Yhteistoiminta-alueiden asukaspohjavaatimuksille ei ole minkäänlaista taloudellista faktaperustetta. Keskustapuolueen ideoimana on vain näin päätetty ihan mutu-tuntumalla. Yhteistoiminta-aluevaatimuksilla on saatu joitakin kuntaliitoksia näennäisen yksimielisesti voimaan, kun vaihtoehtona on ollut epämääräinen hallintohimmelirakennelma, jossa demokratia on kovin kaukana. Näin saadaan taas aikaan näivettyviä sivukyliä, tyhjeneviä taloja ja asuntojen tarvetta keskustaajamiin.

Mikä tässä on viisaus? Yhteiskunta elää virran mukana tyytyen siihen mitä ”herrat” tarjoilee. Olisiko syytä pysähtyä jättämään oma savumerkki kehityksen suunnan muuttamiseksi?


Lea Mäkipää
kansanedustajaehdokas Pirkanmaalta

Julkaistu 13.01.2011 klo 12:41