MIELIPITEET
Kieltääkö laki kierrättämisen?
Euroopassa viedään kaatopaikoille varovaisten arvioiden mukaan 7 miljardin euron arvosta kierrätysmateriaaleja. Jos nostamme kierrätysastetta, voimme luoda lukuisia työpaikkoja Suomeen.
Kunnalliset jäteyhtiöt pyrkivät omimaan jätteet niin, että yksityiset jäte- ja kierrätysalan yritykset eivät niihin pääsisi käsiksi. Jäteyhtiöiden viestintäpäälliköt pyrkivät aina piiloutumaan lain taakse.

Itsekin vein kesällä muutamia kertoja lajiteltua jätettä Etappiin, joka on alueemme kaatopaikka. Metallit omaan metallilavaan, muovit muoviin jne. On järkyttävää todeta, mitä ihmiset heittävät pois. Metallilavalla oli kaksi ehjää uudehkoa potkulautaa, noin vuoden vanha miesten polkupyörä, renkaissa vielä valupiikit jäljellä ja ehjät vanhat puuhellan valurautaosat. Puupohjaisen materiaalin lavassa oli vanha 1800-luvun lopun tuvankaappi osittain osina, kuitenkin kaikki osat tallella... Onko Suomessa näin vaurasta väkeä, että lähes uutta tavaraa heitetään pois? Moni vähävarainen perhe olisi varmaankin onnellinen jos saisi (ostaa edullisesti) esim. kyseiset potkulaudat tai polkupyörän. Hellan osista saa noin 100 euroa.

Vanhojen kaatopaikkojen aikana tällainen materiaali kerättiin talteen. Kaatopaikalta ”kierrätettiin” kaikki käyttökelpoinen ja rahanarvoinen tavara takaisin. Kaatopaikalla oli jopa lupa joillakin ihmisillä kerätä tavaraa, ja ei sitä tietääkseni muiltakaan kielletty.

Lapsena kaatopaikalta etsittiin polkupyörän osia, myöhemmin mopon osia, olen jopa kupla volsun sieltä hakenut. Meillä on lasivitriini, joka on kaatopaikalta. Nukumme kaatopaikalta tuodussa 1900-luvun alun sivustavedettävässä parisängyssä, se on toki entisöity ammattikoululla.

Ehdottaisinkin, että jäteyhtiöiden viestintäpäälliköt kautta Suomen alkaisivat kehittämään järjestelmää, jossa tämä selkeästi rahan arvoinen ehjä tai korjattavissa oleva tavara otettaisiin talteen. Uskoisin, että yhteistyökumppanina voisivat toimia esim. kierrätyskeskukset ja työpajat. Tällä tavoin saataisiin varmaan muutama työ/harjoittelupaikka lisää.

Toivoisin myös lukijoiden tarjoavan tarpeettomia tavaroitaan ensin kierrätyskeskuksiin, siis ennen kaatopaikalle vientiä.


Juha Mäenpää
Ehdolla kansanedustajaksi
Ilmajoki

Julkaistu 19.01.2011 klo 14:40