MIELIPITEET
Varhain satanut lumi Siperiassa
Viime aikoina on ollut keskustelua siitä, mikä on aiheuttanut viime ja tämän talven kylmyyden. Asiaa oudostellaan, sillä ilmaston piti ”lätkämailaennusteen” mukaan lämmetä nopeasti ja radikaalisti.

Brittitutkija päätteli kylmyyden aiheutuvan auringon säteilyn vähenemisestä. Se tuntuu oikealta, sillä onhan nyt eletty muutama vuosi auringon pilkkuminimissä. Suomalainen kollega arveli, että ei se nyt niin yksinkertaista ole. Kylmien talvien aiheuttajaksi hän päätteli lämmön hukan, joka johtuu otsonikehän ohenemisesta auringonpilkkuminimissä. Otsonia syntyy sitä enemmän, mitä tehokkaammin aurinko säteilee UV-säteilyä. Oli mielenkiintoista havaita ilmastotutkijan toteavan tämän tosiasian. Aikaisemmin oltiin sillä kannalla, että länsimaiset ihmiset tupruttivat ponnekaasujaan ja lämmön siirtoon käytettyä freonia otsonikehään, siinä määrin, että otsonin väheneminen havaittiin. Nyt voidaan siten olla tyytyväisiä, sillä auringonpilkkisykli toimii yhdentoista vuoden kierrolla – toivottavasti.

Suomalainen tutkija esitti lisäksi tämä kylmän alkutalven aiheuttajaksi Siperiaan aikaisin satanutta lumipeitettä. Saattaa hyvinkin olla niin. Kysymys Siperia aikaisesta lumisateesta ei tullut selvitetyksi. Se voi olla auringon säteilyminimin aiheuttamaa, kuten brittitutkija päätteli.


Eelis Pulkkinen
 

Julkaistu 21.01.2011 klo 07:59