MIELIPITEET
Yhteishintajärjestelmä
Moottoripolttonesteiden yhtenäishintajärjestelmästä luovuttiin Suomessa syksyllä 1988. Yhtenäishintajärjestelmä tarkoitti sitä, että bensiinit ja dieselpolttoaine maksoivat saman verran tankkasipa Nuorgamissa tai Helsingissä. Yhtenäishinnat muodostuivat kuljetuskustannuksien tasaamisen kautta.
Nykyisin voimassa olevan hinnoittelujärjestelmän mukaan kauimpana satamista asuvat joutuvat maksamaan moottoripolttonesteistä kaikkein korkeimpia hintoja. Eli korkeimpia hintoja joutuvat maksamaan juuri ne, joilla mm. on pisimmät asiointi- ja työmatkat. Lisäksi näyttää sille, että öljy-yhtiöt ottavat parhaimmat katteet sieltä missä ei ole kilpailua - ja ne ovat maamme syrjäisimmät alueet. Siellä asuu myös vähätuloisin väestö.

Jotta oikeudenmukaisuus toteutuisi, voitaisiin Suomessa siirtyä takaisin moottoripolttonesteiden yhtenäishintajärjestelmään. Tällä voitaisiin myös ehkä edistää matkailuakin.

Yhtenäishintajärjestelmään palaaminen voitaisiin ottaa huhtikuun 2011 eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen ohjelmaan. Nykyisen tietotekniikan aikana ei pitäisi olla teknisiä ongelmia tämän oikeudenmukaisen järjestelmän toteuttamiselle.


Pentti Kettunen
ent. kansanedustaja ja kansanedustajaehdokas (PerusS)
Kajaani

Julkaistu 03.02.2011 klo 07:08