MIELIPITEET
Arvokeskustelun paikka
Onko Suomi enää sivistysvaltio saati hyvinvointiyhteiskunta? Tätä on moni lisäkseni alkanut viime aikoina kyseenalaistamaan. Epäkohtalista on loputon: tuloerot, 900 000 köyhää, mielenterveyspotilaita heitteillä, työttömyyttä, syrjäytymistä jne.
Kaiken kukkuraksi on alettu korostamaan itsestään vastuunkantamista. Eli huolehdi itse itsestäsi kuten pikku-Amerikassa konsanaan. Kuitenkin hyvinvointiyhteiskunnan ja sivistysvaltion luonteeseen kuuluu, että siinä huolehditaan vähäosaisista. Kuten esim. masentuneesta, joka ei jaksa eikä pysty huolehtimaan itsestään.

Tuloerot on jo kasvatettu valtavaksi mm. verotuslinjauksilla. Nyt sitten halutaan kiristää välillistä verotusta, jotta köyhille jäisi rahaa esim. pakollisen sähkölaskun jälkeen vielä vähemmän. Mitä siis vielä voidaan ottaa köyhiltä pois? – Sairaanhoito korostamalla itsestään vastuunkantamista.

Terveydenhuolto oli joskus kansallisylpeytemme. Sitä ovat periaatteessa kaikki saaneet. Amerikassa pyritään ottamaan meistä mallia. Mutta meilläpä arvot ollaan kallistamassa täysin ylösalaisin. Rahalla saa ja hevosella pääsee! Tuosta vastuunkantamisen korostamisesta on vain pieni askel siihen, että ihmisiä, jotka eivät ole terveydestään itse huolehtineet jätetään yhteiskunnan taholta hoitamatta.

Arvokeskustelua soisi myös käytävän suurten yritystemme yhteiskuntavastuusta. Mihin se on monelta kadonnut? Suurille yrityksille näyttää tärkeintä olevan voittojen maksimointi – jopa valtion suurten yritystukien avustuksella. Entä suomalaisten työllistäminen ja sitä kautta hyvinvointiyhteiskuntamme pystyssä pitäminen – veroeuroillahan palvelut pitäisi tuottaa.

Vaaleissa kansa pääsee määräämään miten haluaa Suomea eteenpäin vietävän. Muutos on mahdollinen. Demokratia toteutuu vain äänestämällä!


Anne Snellman
filosofian tohtori, kunnanvaltuutettu,
kansanedustajaehdokas (ps.)
Oulunsalo

Julkaistu 20.02.2011 klo 07:43