MIELIPITEET
Peruspalvelut etusijalla
Peruspalvelujen hoitaminen on minun mielestäni kunnan ja valtion tärkein tehtävä. Siinä on kysymys ihmisen hyvinvoinnista, terveydestä ja jopa kuolemasta. Mitä mieltä sinä olet asiasta?
Minun mielestäni sosiaali- ja terveyspalvelut, koulutoimi ja vanhustenhoito on oltava kunnossa koko maassa. Niihin on varattava riittävä määräraha. Peruspalvelujen on oltava kaikkien saataville ja  apua on saatava mahdollisimman pian. Keskeisimpien peruspalvelujen on oltava kunnan hallinnassa eikä niitä saa liikaa ulkoistaa.

Erityisesti vanhustenhoidosta olen kuullut huonoja uutisia. Kotihoito ei toimi ja laitospaikoissa on liian vähän henkilökuntaa. Huonoja vanhuksia ei ehditä syöttää ja juottaa. Heitä voidaan siirtää toiselle paikkakunnalle vastoin vanhuksen ja omaisten tahtoa. Vanhuksille kuuluu ihmisarvoinen kohtelu ja hoito elämän loppuun saakka. He ovat kovalla työllä luoneet itsenäisen Suomen.

Millaisia kokemuksia sinulla on peruspalveluista? Onko vanhustenhoito toiminut hyvin paikkakunnallasi? Entä koulutoimi? Oletko saanut apua terveydenhoidossa ajoissa? Mitä pitäisi korjata peruspalveluissa?

Minun mielestäni vanhusten laitoshoitoon pitää saada lisää hoitajia ja kotiapuun lisää kodinhoitajia. Myös lapsiperheille ja yksineläjille pitää olla riittävästi kotiapua. Siten säästetään terveydenhoidossa. Koulutoimessa luodaan lapsille ja nuorille hyvät oppimisen mahdollisuudet. Pitää suosia lähikouluja  eikä keskeisiä kouluja saa lakkauttaa. Ei liian suuria ryhmiä luokissa.

Olen ihmisen ja muutoksen asialla omassa päätöksenteossani. Ihmisläheisillä päätöksillä voidaan auttaa ihmistä hänen elämän tilanteessaan. Omaishoitajien työ on raskasta ja arvokasta. Omaishoitajien toimintaa on kehitettävä. Työttömien työnsaantia tulee tukea ja helpottaa. Eläkeläiset tarvitsevat virkistystoimintaa ja pienten eläkkeiden korottamista.

Mistä saadaan rahat peruspalveluihin? Tärkein asia ensin, vasta sitten muut asiat. Ainakin EU-maksuista voisi vähentää. Ei enää lainaa EU-maille. Verorahat kuuluvat meille suomalaisille.


Kaija Räsänen
kaupunginvaltuutettu (ps),
Kansanedustajaehdokas (ps)
Kuopio

Julkaistu 28.02.2011 klo 09:49