MIELIPITEET
Vahvan julkisen terveydenhuollon puolesta
Luottamus kaikille tasa-arvoisiin terveyspalveluihin rakoilee. Sairaanhoitopiirit ovat osoittautuneet puutteellisiksi ratkaisuiksi kustannuspaineisiin ja päällekkäisyyksien karsintaan. Palveluiden saatavuus on edelleen huonontunut ja luukulta toiselle pomputtaminen lisääntynyt. Harvaanasutuilla alueilla toimintoja lopetetaan kokonaan.
Näissä hankkeissa on unohtunut tärkein; terveydenhuollon tavoite kun on tuottaa helposti saatavilla olevia ja laadukkaita palveluja ihmisiä varten. Visioiden ja organisaatiomallien rakentamisen voi jättää omaan arvoonsa. Veronmaksajia kiinnostaa hoidon turvaaminen - ei byrokraattien ja konsulttien elättäminen.

Onnistuminen tavoitteessa edellyttää käytännön hoitotyötä tekevien työssä jaksamista ja kehittymistä ammatissaan. Sen ohella että riittävät resurssit on turvattava, tulee lisätä mahdollisuuksia hoitohenkilökunnan jatkokoulutukselle. Kasvaneen osaamisen ja vastuun myötä tulee mahdollisuus osaltaan korjata koulutettujen naisvaltaisten alojen ajastaan jäänyttä palkkakehitystä.

Lääkäripulan ydin on kahden rinnakkaisen järjestelmän tukeminen sekä lääkärikoulutuksen liian vähäiset aloituspaikat. Ihmisten terveydestä tehdään helposti pelkkä bisnes. Yksityispuolella ei ole lääkärien rekrytointi-ongelmia, kun samaan aikaan julkisia virkoja jää täyttämättä. Lääkäreitä palkataan jopa puutteellisella suomen kielen taidolla, mikä varmasti riskeeraa osaltaan hoidon laatua.  

Hetkessä tätä toista vuosikymmentä kasattua rakennelmaa ei kuitenkaan voida purkaa. Järjestelmä nojaa tällä hetkellä jo aivan liikaa yksityisiin palveluihin. On edettävä määrätietoisesti kohti laadukkaampaa julkista terveydenhuoltoa. Voisiko tätä selkeyttämistä ja järkeistämistä tukea osaltaan veronmaksajille kalliin apteekkijärjestelmän hallitulla vapauttamisella?  


Jani Mäkelä
eduskuntavaaliehdokas
Perussuomalaiset
Julkaistu 22.03.2011 klo 11:26