MIELIPITEET
EU:n paras nettomaksaja Suomi
Kun suomalaiset vuonna 1994 valmistautuivat kansanäänestykseen Suomen liittymisestä Euroopan unioniin, kyllä-puoli vakuutti maamme saavan unionista enemmän rahaa kuin sinne maksaisimme, että olisimme "nettosaaja". Kuinkas sitten kävikään?
Olemme nettomaksaja. Käytännössä tapahtuu niin, että lähetämme rahaa Brysselin kautta muille maille ja katsomme, paljonko saamme takaisin. Nettomaksu on hävikki, joka syntyy matkalla. Yhtä vuotta lukuun ottamatta sitten 1995 olemme olleet maksajan roolissa, mikä on yleisesti tiedossa. Varsinainen uutinen on se, kuinka paljon ja huimasti EU-maksut ovat nousseet vielä 2000-luvun alun reippaasta 200 miljoonan tasosta.

Maksutaakan kasvu johtuu valtionpäämiesten Eurooppa-neuvostossa 2005 käydyistä neuvotteluista, joissa päätettiin nykyvuosien jäsenmaksuperusteista. Silloin Matti Vanhanen hallituksen ja Suomen edustajana suostui lisäämään Suomen jäsenmaksutaakkaa ottamalla meille lisää myös muiden maiden jäsenmaksuja! Vuonna 2009 maksoimme niitä 325 milj. euroa, kuten ”pikku” Iso-Britannian lisäksi ”köyhien” Saksan, Itävallan, Ruotsin ja Hollannin puolesta! Vieläpä takautuvasti. Muut maat ovat siis onnistuneet Vanhasta ja Lipposta paremmin turvaamaan etunsa. Kyllä ne nyt rakastavat iloista maksajaa!

Vuonna 2009 olemme tehneet nettomaksuennätyksen koko EU:n ”parhaalla” osuudella bruttokansantuotteesta eli 0,32%. Luku on laskettu hallituksen mielellään käyttämästä EU- komission laskelmasta, joka ei sisällä 40 000 virkamiehen ylläpito ja eläkekuluja eikä EU:n ulkopuolelle maksettuja kuluja. Suomen valtion tilinpäätöksessä tuo nettomaksu on 753 milj.€. Kun osuus BKT:sta lasketaan tästä ja korjataan muiden maiden lukemat vastaamaan todellisuutta, me, pieni Suomi olemme EU:n suurin nettomaksaja.

Meille toitotetaan jatkuvasti, kuinka välttämätöntä ja taloudellisesti loistavaa EU:n ja sen rahaliiton jäsenyys on. Kritiikkiä ei ole hyväksytty, saati otettu rakentavasti vastaan. Ei edes talousasiantuntijoilta. Naapurimme Ruotsi, joka oli taloudeltaan melko samankaltainen maa kuin Suomi, ei liittynyt rahaliittoon. Montako Stora Enson tehdasta siellä on jouduttu sulkemaan? Ei yhtään, siellähän suorastaan mennä porskutetaan joka tasolla. EU jäsenmaksu on alle kymmenesosan Suomen maksusta. Ja huom! Kiitos Vanhasen hallituksen, me maksamme siitä osan.

Edellisen perusteella väitän, että perussuomalaisen vaaliohjelman mukaan EU-maksuista on tinkimistä ja on tingittävä! Ei ole Suomen kansan tehtävä maksaa muiden maiden jäsenmaksuja. Eikä ole Suomen kansan tehtävä tukea kaatuvia talouksia.

Viime vuoden lukuja ei ole vielä julkaistu, rikkoontuko ennätys taas?


Marja Hämäläinen
PS kansanedustajaehdokas
Etelä-Savo

Julkaistu 25.03.2011 klo 08:57