Portugalin piti olla epätodennäköinen avuntarvitsija, mutta nyt sille kehitellään hätälainapakettia, josta Suomen osuus voi olla 1,5 miljardin takaukset.
Arvuutteluja Espanjan ja Italian avuntarpeesta pidetään mustien pilvien maalaamisena eurotaivaalle, kuten talvella vielä Portugaliakin.
Suomi on lainannut Kreikalle noin 790 miljoonaa euroa, mutta sitoutunut 1,6 miljardin euron luottoihin. Suomen osuus Irlannin lainatakuista on noin 740 miljoonaa. Hallituksessa on hurrattu siitä, että Kreikan lainan tuotto tuo korkotuloja Suomelle ja Irlannin takaukset eivät tunnut kassavirrassa.
Kreikan lainasta onkin tullut tuloja noin 10 miljoonaa, mutta korot, joita Kreikka vaatii jo poistettavaksi eivät kirstua kauaa kasvata. On myös huomioitava, että Suomi otti Kreikan takia lainaa markkinoilta ja jos Kreikalle syydetyt miljoonat jäävät sille tielleen, ovat ne poissa Suomelta ihan konkreettisesti. Myös Irlannin lainan takaukset realisoituvat Suomen maksettavaksi, jos Irlanti ei selviydy lainoistaan. Maan tilanteesta ei ole uutisoitu positiivista kehitystä.
Tämä tarkoittaa sitä, että EU:ssa ei tiedetä ehkä mitään sen jäsenvaltioiden todellisista taloustilanteista. EU:n jatkuva laajentuminen ja uusien aluevalloitusten tekeminen on rapauttanut sen sisimmän ja jäsenvaltioiden piittaamattomuus yhteisistä sopimuksista näkyy lojaalittomuutena yhteisölle.
Euroopan Unionin jäsenvaltioiden taloudenhoito alkaa näyttää samalta kuin vaalirahoitussotkut Suomessa. Kukaan ei ilmoita todellista tilannettaan, kun ei ole pakko ja kun kaiken vilpillisyyden saa kuitenkin painettua villaisella. Näin laholle perustalle ei rakenneta mitään pysyvää.
Mikki Nieminen
Nummi-Pusula